Spinazie salade met kip en champignons (Keto)

Spinazie salade met kip en champignons (Keto)

Weer een nieuwe salade als keto lunch om mijn lief mee te geven naar zijn werk. Deze keer met rauwe spinazie, kip, champignons, bleekselderij, ontbijtspek, zongedroogde tomaatjes, rode ui en ranchdressing. Het wordt steeds lastiger om lunches voor hem te bedenken met zoveel mogelijk variatie. Natuurlijk kan ik terugvallen op gerechten die ik al eerder heb gemaakt, maar ik wil mezelf ook blijven uitdagen om steeds weer met iets nieuws te komen. Zo blijft het voor hem ook leuker om het dieet vol te houden.

Rauwe spinazie

Voor deze salade gebruik je rauwe spinazie en dat is supergezond. Deze groente staat bol van de vitaminen en mineralen zoals vitamine A (betacaroteen), K, C en B6, foliumzuur (B11), kalium, calcium, ijzer en magnesium. Ook zit het aminozuur tryptofaan in spinazie, wat voor de aanmaak van serotonine en melatonine zorgt. Deze stoffen hebben een positieve invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Spinazie bevat verder nitraat wat tijdens verhitting deels wordt omgezet in nitriet en dat zou iets minder goed voor je zijn. Daarom wordt aanbevolen om niet vaker dan twee keer per week verhitte nitraatrijke groenten te eten. Met rauwe spinazie heb je hier minder last van al moet je de spinazie niet te lang bewaren want anders komt er ook wat nitriet vrij. Echter is het aan de andere kant ook weer zo dat wanneer spinazie verhit wordt, het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen. Wil je de spinazie liever wel verhitten? Kook het dan niet maar wok het heel kort tot het iets geslonken is. Op deze manier blijven alle voedingsstoffen grotendeels behouden. Een voordeel van wokken is ook dat je er meer van kunt eten omdat het geslonken is. Dus gebruik jij liever gewokte spinazie, verdubbel dan de hoeveelheid.

Ingrediënten

 • 200 gr rauwe spinazie
 • 2 kipdijfilets
 • 150 gr champignons
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • 1 kleine rode ui
 • 1 stengel bleekselderij
 • 2 teentjes knoflook
 • 6 zongedroogde tomaatjes
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Ranchdressing volgens recept
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan

Aan de slag!

 1. Maak eerst de ranchdressing volgens recept en zet tot gebruik in de koelkast.
 2. Snijd de kip in blokjes, de champignons in plakjes, de zongedroogde tomaatjes in reepjes, bleekselderij in boogjes en de ui in dunne halve ringen. Hak de knoflook fijn.
 3. Verhit een koekenpan en bak de plakjes spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Verhit de olie in de pan en bak de kip met wat zout en peper gaar en goudbruin. Voeg de champignons en knoflook toe en bak mee tot de champignons zachter zijn.
 5. Verdeel de spinazie, bleekselderij en de ui over borden of kommen en schenk er wat van de ranchdressing over. Verdeel daarover de kip met de champignons, zongedroogde tomaatjes en verbrokkeld spek en druppel nog wat van de dressing over de salade.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*