Spinazie stamppot met gorgonzola en chorizo

Spinazie stamppot met gorgonzola en chorizo

Ik zeg het steeds weer, ik ben geen enorme fan van stamppot. Maar het hoort nou eenmaal bij de winter dus maak ik het toch zo nu en dan. Vooral ook ter inspiratie voor jullie. Pas geleden maakte ik nog zuurkoolstamppot met een twist, deze keer met rauwe spinazie, gorgonzola, gebakken ui en chorizo. Omdat ik al chorizo in de stamppot heb verwerkt, hoef ik er niet nog extra iets van vlees bij. Maar voel je uiteraard vrij om dat wel te doen. Bijvoorbeeld en lekker gehaktballetje; heb je meteen ook een lekkere jus.

Rauwe spinazie

Voor deze stamppot gebruik je rauwe spinazie en dat is supergezond. Deze groente staat bol van de vitaminen en mineralen zoals vitamine A (betacaroteen), K, C en B6, foliumzuur (B11), kalium, calcium, ijzer en magnesium. Ook zit het aminozuur tryptofaan in spinazie, wat voor de aanmaak van serotonine en melatonine zorgt. Deze stoffen hebben een positieve invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Spinazie bevat verder nitraat wat tijdens verhitting deels wordt omgezet in nitriet en dat zou iets minder goed voor je zijn. Daarom wordt aanbevolen om niet vaker dan twee keer per week verhitte nitraatrijke groenten te eten. Met rauwe spinazie heb je hier minder last van al moet je de spinazie niet te lang bewaren want anders komt er ook wat nitriet vrij. Echter is het aan de andere kant ook weer zo dat wanneer spinazie verhit wordt, het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen. Wil je de spinazie liever wel verhitten? Kook het dan niet maar wok het heel kort tot het iets geslonken is. Op deze manier blijven alle voedingsstoffen grotendeels behouden. Een voordeel van wokken is ook dat je er meer van kunt eten omdat het geslonken is. Dus doe jij liever gewokte spinazie door de stamppot, neem dan minstens de helft meer.

Ingrediënten

 • 1 kilo kruimige aardappels
 • 400 gr verse spinazie, gewassen
 • 2 grote uien
 • 2-4 teentjes knoflook
 • 150 gr gorgonzola
 • 125 gr chorizo aan één stuk
 • 50 gr boter
 • 100 ml warme melk
 • ½ el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, koekenpan, stamper

Aan de slag!

 1. Snipper de uien en de knoflook en snijd de chorizo in blokjes. Snijd de spinazie wat fijner. Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
 2. Kook de aardappels in gezouten water in ca. 20 minuten gaar.
 3. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak hierin op matig vuur chorizo, ui en knoflook ca. 10 minuten.
 4. Giet de aardappels af en laat even droogstomen. Voeg melk, boter en chorizo-uienmengsel toe en stamp grof.
 5. Breng op smaak met zout en peper en schep tot slot de spinazie en verbrokkelde gorgonzola erdoor.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*