Sponge cake met kokos en verse mango

Sponge cake met kokos en verse mango

Het werd weer eens tijd voor iets zoets! En ook al ben ik geen zoetekauw, soms heb ik gewoon zin in bakken voor de afwisseling. Deze sponge cake met kokos en stukjes verse mango vind ik echter zelf ook heel lekker, al eet ik dan maar twee stukjes ervan. De rest deel ik uit aan liefhebbers; ouders, vrienden of buren. Ik heb de sponge cake nu in een laag vierkant blik gebakken maar je kan eventueel ook een gewone cakevorm gebruiken.

Sponge cake

De naam sponge cake, of gewoon sponscake, zegt eigenlijk al genoeg over deze gebaksoort: het is sponzig en dus ook een beetje klef. Zeker in deze variatie door de stukjes verse mango en ook nog yoghurt erin. Oorspronkelijk werd sponge cake gemaakt met alleen bloem, suiker en eieren. De eieren zorgden ervoor dat het beslag enigszins ging rijzen. Dit is ontstaan in de Renaissance, vermoedelijk in Spanje. Halverwege de 19e eeuw werd in Groot-Brittannië bakpoeder uitgevonden en begon men dit aan de sponge cake toe te voegen zodat de cake nog meer kon rijzen. Door het bakpoeder werd het toevoegen van boter ook mogelijk en zo wordt sponge cake over het algemeen nu ook altijd gemaakt. Dus met meel, eieren, boter, suiker en bakpoeder. Deze versie heet oorspronkelijk Victoria sponge.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • 250 gr mango (eventueel diepvries)
 • 50 gr kokosrasp + 3 el extra
 • 140 gr dikke kokosyoghurt of kwark
 • 225 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 200 gr zachte boter + extra om in te vetten
 • 4 eieren
 • Materialen: bakblik 20 x 30 cm, bakpapier, kom, hand- of standmixer, spatel

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht.
 2. Vet een bakblik in en bekleed met bakpapier. De boter dient om het papier goed glad op z’n plek te houden.
 3. Snijd de mango in kleine blokjes (diepvries is al in blokjes maar eventueel nog wat kleiner).
 4. Mix in een kom de boter met de suiker tot een gladde massa. Voeg de eieren één voor één toe, tussendoor goed doormixen.
 5. Spatel het meel en 50 gr kokos erdoor en vervolgens de yoghurt of kwark en mango. Schep het mengsel in het bakblik en strijk gelijkmatig uit. Bestrooi met de rest van de kokos. Bak de sponge cake ca. 30 minuten. Check in het midden met een prikker of de cake gaar is.
 6. Laat de sponge cake 10 minuten afkoelen in het blik en daarna op een rasterrekje.

[/directions]

Ook lekker:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *