Spoom: een verfrissend drankje als tussengang

Spoom: een verfrissend drankje als tussengang

Als je een meergangendiner wilt serveren, dan mag een verfrissende spoom echt niet ontbreken! Een spoom is bedoeld om de smaakpapillen te neutraliseren en wordt dan ook geserveerd na voor- en tussengerechten en voor het hoofdgerecht.

Sorbetijs en mousserende wijn

Een spoom bevat in ieder geval altijd sorbetijs (ijs op waterbasis) vanwege het frisse karakter. Roomijs is te zwaar voor dit drankje. Verder wordt er nagenoeg altijd mousserende wijn gebruikt. Of je champagne, cava, prosecco of sekt gebruikt, maakt niet echt uit. Kies gewoon wat jij lekker vindt of wat het beste bij jouw budget past. Droge wijn is wel de beste optie, want zoete mousserende wijn is meer geschikt voor bij een nagerecht en niet als tussengerecht. Spooms hebben namelijk soms al een iets zoetig karakter door toevoeging van een andere drank en met zoete wijn wordt het dan echt te zoet. Meestal wordt een spoom in een hoog champagneglas geserveerd, maar het kan uiteraard ook in een champagnecoupe (breed en laag) of eventueel in een limonadeglas als je geen champagneglazen hebt.

Zet de glazen minstens een kwartier voor gebruik in de koelkast en maak de spooms niet eerder dan het moment van serveren. Voor een extra feestelijk karakter kun je de rand van het glas eerst in citroensap dopen en daarna in een schoteltje suiker. Voor een verrassend wow-effect is het leuk om knettersuiker te gebruiken.

Onderstaande spooms zijn mijn suggesties, maar met een beetje fantasie kun je vast wel andere combinaties bedenken. De genoemde ingrediënten zijn steeds voor één spoom en eenvoudig te vermenigvuldigen voor meerdere personen.

Scroppino

30 ml wodka
60 ml prosecco
1 bol citroensorbetijs
Citroenschilletje

Klop in een kom de wodka met de prosecco en het ijs schuimig. Schenk in champagneglazen en garneer met een citroenschilletje.

Limoncello spoom

30 ml limoncello
60 ml prosecco
1 bol citroensorbetijs
Citroenschilletje

Giet de limoncello in een champagneglas en vul aan met prosecco. Schep er een bolletje ijs op en garneer met een citroenschilletje.

Frambozen spoom

90 ml roséchampagne
1 bol frambozensorbetijs
1 verse framboos

Doe het ijs in een champagneglas en vul voorzichtig aan met de champagne. Garneer met een framboos in het glas.

Mango spoom

15 ml Cointreau, Grand Marnier of Triple Sec
Mousserende witte wijn
1 bol mangosorbetijs
Partje verse mango

Doe de sinaasappellikeur in een glas en schep het ijs erin. Vul voorzichtig aan met de wijn en garneer met een partje mango op de rand van het glas.

Meloen spoom

30 ml witte port
Mousserende witte wijn
1 bol meloensorbetijs
1 bolletje verse meloen (uitgestoken met een meloenboor)

Doe de port in een glas en schep het ijs erin. Vul voorzichtig aan met de wijn en garneer met een bolletje meloen in het glas.

Bosvruchten spoom

15 ml crème de cassis
Roze of witte mousserende wijn
1 bol bosvruchtensorbetijs
Takje aalbessen

Doe de crème de cassis in een glas en schep het ijs erin. Vul voorzichtig aan met de wijn en garneer met een takje aalbessen aan de rand van het glas.

Aardbeien spoom

Scheutje aardbeiensiroop
Witte mousserende wijn
1 bol aardbeiensorbetijs
1 aardbei

Doe een scheutje siroop in een glas en schep het ijs erin. Vul voorzichtig aan met de wijn en garneer met een aardbei op de rand van het glas.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*