Spruitjes met chorizo, oude kaas en pasta uit de oven

Spruitjes met chorizo, oude kaas en pasta uit de oven

De spruitjes zijn er weer! Ik gruwelde er echt van vroeger maar ik heb ze leren eten. Al is het nog steeds niet mijn favoriete groente en zet ik ze dus ook niet met regelmaat op het menu. Gewoon gekookt eet ik ze sowieso niet, maar dat heb ik eigenlijk met alle groente. Voor mij moet het gemixt zijn met andere smaakmakers. Ik had tot nu ook nog maar twee recepten met spruitjes online, beiden met geroosterde spruitjes want zo vind ik ze het lekkerst. Het ene recept met spekjes, het andere met pompoen en chorizo. En vanaf vandaag dus een derde recept in de vorm van een ovenschotel van geroosterde spruitjes met pasta, oude kaas en wederom chorizo. Had ook spekjes kunnen zijn maar toevallig had ik nog een stuk chorizo in huis.

Spruitjes

Hoewel wij denken dat spruitjes typisch Nederlands en Belgisch zijn (je kent de term Brusselse spruitjes vast wel), komen ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren geleden werden geteeld. Ergens gedurende of na de Middeleeuwen begon de teelt ook in Noord-Europa. Volgens sommigen was dit al in de 5e eeuw, maar volgens anderen zijn spruitjes pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel terecht gekomen en vandaaruit in ons land.

Spruitjes zijn een bron aan vitamine C. Zelfs meer dan sinaasappels! 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg vitamine C, terwijl sinaasappel 51 mg vitamine C per 100 gr bevat. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Ingrediënten

  • 500 gr spruitjes
  • 250 gr chorizo aan één stuk
  • 200 gr geraspte oude kaas
  • 350 gr penne
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 25 gr boter
  • 3 el bloem
  • 500 ml volle melk
  • 2 tl grove mosterd
  • 1 el neutrale olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, bakblik, vergiet/zeef, koekenpan, sauspan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden zonder luchtcirculatie. Breng een pan water met ruim zout aan de kook.
  2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snijd de chorizo in blokjes en hak de knoflook fijn. Snipper de ui.
  3. Meng de spruitjes in een bakblik met de olie en balsamico. Rooster ze 10 tot 15 minuten in de oven en schud halverwege een keer om. Neem uit de oven.
  4. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Giet af in een vergiet, spoel met koud water om de garing te stoppen en laat uitlekken.
  5. Bak de chorizo in een koekenpan zonder olie of boter licht krokant.
  6. Laat de boter smelten in een sauspan. Fruit de ui enkele minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog kort mee. Doe de bloem erbij bak al roerend ca. 2 minuten. Voeg de melk al roerend beetje bij beetje toe tot een glad geheel en laat 5 minuten heel zachtjes pruttelen tot het ingedikt is. Neem de pan van het vuur en meng de mosterd en drie kwart van de kaas erdoor.
  7. Meng in een ovenschaal de pasta met chorizo, spruitjes en de saus en verdeel de rest van de kaas erover. Zet de schaal ca. 20 minuten in de oven tot de kaas bubbelt en goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*