Spruitjes met een korstje van Parmezaan en panko

Spruitjes met een korstje van Parmezaan en panko

Als spruitjes in het seizoen zijn, moet je ervan genieten! Als je ze lust tenminste. Ik gruwelde er jaren van maar naarmate ik ouder werd heb ik ze leren eten en ben ik ze gaan waarderen. Gekookt eet ik ze nog steeds niet maar wel geroosterd of geroerbakt en alleen kleine spruitjes, die vind ik fijner van smaak. Kleine heb je hiervoor ook echt nodig want groot duurt veel te lang voordat ze gaar geroosterd zijn (of je moet ze eerst kort voorkoken). Deze keer heb ik ze geroosterd met een krokant korstje van Parmezaan, panko, tijm en een snufje cayennepeper.

Spruitjes

Hoewel wij denken dat spruitjes typisch Nederlands en Belgisch zijn (je kent de term Brusselse spruitjes vast wel), komen ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren geleden werden geteeld. Ergens gedurende of na de Middeleeuwen begon de teelt ook in Noord-Europa. Volgens sommigen was dit al in de 5e eeuw, maar volgens anderen zijn spruitjes pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel terecht gekomen en vandaaruit in ons land. Spruiten zijn een bron aan vitamine C. Zelfs meer dan sinaasappels! 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg vitamine C, terwijl sinaasappel 51 mg vitamine C per 100 gr bevat. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Ingredi├źnten

 • 750 gr spruitjes
 • 50 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano
 • 5 el panko of paneermeel
 • 2 tl gedroogde tijm
 • Cayennepeper
 • 50 gr boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: bakpapier, pannetje, fijne rasp, kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed en bakplaat met bakpapier.
 2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Als ze heel dik zijn, dan in kwarten snijden. Rasp de Parmezaan fijn.
 3. Laat ondertussen de boter op laag vuur smelten in een pannetje. Laat niet bruin worden!
 4. Doe de spruitjes in een kom en meng met de boter. Schep de panko/paneermeel, Parmezaan en tijm erdoor en breng op smaak met cayennepeper.
 5. Spreid ze uit over de bakplaat, maal er wat zout en peper over en rooster ze ca. 15 minuten tot ze gaar zijn en het korstje goudbruin is.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*