Stamppot met pompoen en ras el hanout

Stamppot met pompoen en ras el hanout

Het is de tijd van stamppot en ik had er zin in! Maar… kom bij mij niet aan met de oer-Hollandse basic stampotten als boerenkool, zuurkool of (rauwe) andijvie want die hoef ik echt niet. Bij mij moet een stamppot meer zijn dan enkel aardappels gestampt met wat groenten en dan met een rookworst en een kuiltje jus. De enige uitzondering is hutspot, dat vind ik dan weer wel lekker. Maar goed, ik had zin in stamppot en ik hou van pompoen, nu volop verkrijgbaar. Stamppot met pompoen werd Nederland meets Marokko! De oer-Hollandse stamppot in een ander jasje met pompoen en kikkererwten en de heerlijke specerijenmix ras el hanout uit Marokko. Het zoete van de pompoen combineert echt zalig met de warme smaken van ras el hanout. De toegevoegde crème fraîche geeft de stamppot een fris tintje. Erbij heb ik merguez (typisch Noord-Afrikaanse worstjes) gebakken. De ras el hanout die ik gebruik komt van De Tagine. Eigenaresse Nora selecteert dit zelf tijdens haar inkoopreizen naar Marrakech en importeert het.

Ingrediënten

 • 1 flinke pompoen
 • 1 kg kruimige aardappelen
 • 1 blik (400 gr) kikkererwten
 • 1 el ras el hanout
 • 1 bekertje (200 gr) crème fraîche
 • 2 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: ruime braadslede/bakblik, ruime kookpan, klein pannetje, zeef of vergiet, pureestamper

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Halveer de pompoen en schep de zaden met het draderige vruchtvlees eruit. Schil de helften en snijd ze in parten van 1 à 2 cm. Snijd de parten in blokjes van 1 à 2 cm. Schep in een ruime braadslede de pompoenblokjes met de olie en de ras el hanout goed om. Maal er flink peper en zout over en schep nogmaals goed om.
 3. Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
 4. Kook de aardappels in een ruime pan gezouten water in ca. 20 minuten gaar. Rooster ondertussen de pompoen in het midden van de oven in die 20 minuten gaar. Schep tussentijds om. Pompoen wordt snel zacht, dus het kan zijn dat je hiervoor minder tijd nodig hebt. Ik heb de oven na 12 minuten al uitgeschakeld en de braadslede erin laten staan om de pompoen na te garen op restwarmte.
 5. Verwarm de kikkererwten met het vocht in een pannetje op laag vuur zonder het te laten koken.
 6. Giet de aardappels af en laat even droogstomen. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef of vergiet.
 7. Doe de helft van de pompoen en de kikkererwten met de crème fraîche bij de aardappels en stamp het geheel fijn. Breng op smaak met zout en peper en schep dan de rest van de pompoen en kikkererwten erdoor. Doe dit voorzichtig want de pompoen is heel zacht. Je kunt de rest er ook gewoon bovenop scheppen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*