Stamppot spinazie en zoete aardappel met krokante chorizo

Stamppot spinazie en zoete aardappel met krokante chorizo

Al ben ik geen groot fan van stamppot, toch maak ik het heel af en toe omdat het bij de winter hoort. Niet de klassiekers zoals boerenkool (gruwel!), zuurkool, hutspot of rauwe andijvie, maar met ingrediënten die ik echt lekker vind. Zoals dit recept bijvoorbeeld. En deze keer ging ik voor spinazie, zoete aardappel, ui en chorizo. Lekker met Mediterrane heek erbij!

Waar komt stamppot vandaan?

Stamppot wordt gezien als iets typisch Nederlands en ook wel Vlaams, waar het stoemp wordt genoemd. De Nederlandse Wikipedia vertelt er weinig over behalve een lijst met soorten stamppot. De Engels versie is zelfs uitgebreider en daar wordt het typisch Nederlands genoemd. Ook wordt het jaar 1574 genoemd. Ik wilde er toch iets meer over weten dus ging ik verder op zoek. Het jaar 1574 klopt inderdaad, toen werd stamppot bekend in Nederland. Maar wij hebben het gewoon gejat van de Spanjaarden! Meer daarover lees je hier.

Ingrediënten

 • 350 gr zoete aardappel
 • 350 gr kruimige aardappel
 • 300 gr verse spinazie, gewassen
 • 50 gr chorizo (boterhamplakjes)
 • 1 rode ui
 • 100 gr crème fraîche
 • Boter (echte)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, koekenpan

Aan de slag!

 1. Schil de gewone en zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Snipper de ui.
 2. Kook de aardappelblokjes in gezouten water in ca. 15 minuten gaar. Zodra je de aardappels op het vuur hebt staan, ga je gelijk verder.
 3. Verhit een koekenpan en bak de plakjes chorizo zonder boter of olie krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Laat het vrijgekomen vet in de pan en doe er een klontje boter of scheutje olie bij. Fruit de ui glazig op matig vuur. Voeg wat spinazie toe en roerbak tot het wat slinkt. Ga zo verder tot je alle spinazie hebt gebruikt en het geslonken is.
 5. Giet de aardappels af en laat even droogstomen met het deksel op de pan. Voeg de crème fraîche toe en stamp tot een puree. Schep de spinazie met de ui erdoor en breng op smaak met zout en peper.
 6. Garneer de spinazie stamppot met verkruimelde chorizo.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*