Staycation weekmenu – Waar eten we vandaag? (deel 3)

Staycation weekmenu – Waar eten we vandaag? (deel 3)

2020, het jaar van het coronavirus. Inmiddels is het juli en mogen we weer alles zolang we maar strikte regels volgen en we kunnen zelfs weer naar verschillende landen op vakantie. Voor velen een hoera nu de zomervakantie net is aangebroken; zij zijn al vertrokken of vertrekken binnenkort. Maar een grotere groep mensen houdt het dit jaar toch liever nog op een staycation en maakt er het beste van in eigen land. Is het voor jou ook Costa Balconia, Hintergarten, Terrasmanië, Indoornesië of Mon Jardin? Haal het buitenland dan gewoon in huis en eet elke dag iets uit een ander land. Met dit staycation weekmenu ben je toch elke dag een beetje op vakantie. Deze week gaan we eerst naar Azië en vervolgens de rest van de week Europa. Maak er een feestje van met bijpassende drankjes, muziek en decoratie!

Maandag Azië: Snelle umami noedels met biefstuk

Hier pakken we een deel van Azië gewoon op één dag want de ingrediënten in dit gerecht komen uit verschillende landen. En de noedels zijn gewoon instant noedels uit een pakje. Je kent ze vast wel, die goedkope pakjes met een zakje ‘smaakmaker’. Dat zakje heb je niet nodig, enkel de noedels. Voor deze noedels hoef je er alleen even kokend water op te gieten.

Dinsdag Griekenland: Keftedakia met tzatziki en salade

Griekse gehaktballetjes worden vaak in tomatensaus geserveerd maar dat heb ik hierbij weggelaten omdat er ook al tzatziki bij zit. Daar kun je de balletjes lekker in dippen. Bovendien heb je ook al tomaat in de Griekse salade. Wil je nog verder in Griekse sferen gaan, maak dan ook zelf nog Griekse pita’s!

Woensdag Turkije: Kısır

We blijven vandaag nog in de buurt van Griekenland. Deze Turkse bulgursalade is meestal een bijgerecht of onderdeel van een uitgebreide mezze schotel maar het eet ook prima als maaltijdsalade met Turks brood en eventueel Turkse yoghurt. Mis je toch iets van vlees erbij, maak dan köfte of Adana kebab. Beiden zijn heerlijk van de barbecue maar kunnen ook gewoon in de grillpan of op de contactgrill.

Donderdag Italië: Spaghetti caprese met krokante ham

We gaan weer een stukje dichterbij huis met een heerlijke spaghetti die je in 25 minuten op tafel hebt staan. Ideaal als je een dagje weg bent geweest! Caprese staat altijd voor een combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum. Rood, wit en groen; de kleuren van de Italiaanse vlag. Krokant gebakken Parmaham maakt het gerecht af.

Vrijdag Balkan: Pita met cevapcici

Op Fastfood Friday gaan we door naar Oost-Europa. Cevapcici zijn gekruide gehaktrolletjes die populair zijn in de gehele Balkan. Daar worden ze doorgaans als fastfood geserveerd in een pita met sla en ui en ajvar en kajmak erbij. Ajvar is een puree met als hoofdingrediënten aubergine en paprika. Kajmak is een zuivelproduct vergelijkbaar met zure room.

Zaterdag Frankrijk: Salade niçoise met tonijn in een baguette

Van de Balkan gaan we weer een stukje dichterbij huis. Een traditionele salade niçoise met tonijn uit blik maar dan in een baguette. De baguette moet overigens wel 2 uur in de koelkast liggen, langer mag ook. Dit is een ideaal brood om mee te nemen naar strand, park of ander recreatiegebied. Zorg dan wel dat je een koelbox met koelelementen hebt!

Zondag Nederland & België: Mosselen met room en knoflook

We sluiten het weekmenu thuis af met Zeeuwse mosselen! Klaargemaakt op mijn favoriete manier met room, veel knoflook, groenten, peterselie en witte wijn. Het mosselseizoen begint half juli n loopt tot half april dus je hoeft echt niet te wachten tot september, wanneer de ‘r’ in de maand zit. Dat idee is al lang achterhaald!

Lees ook: 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*