Staycation weekmenu – Waar eten we vandaag? (deel 4)

Staycation weekmenu – Waar eten we vandaag? (deel 4)

Behoor jij tot de groep mensen die vanwege het coronavirus een vakantie in het buitenland dit jaar overslaat en er thuis het beste van probeert te maken in Costa Balconia, Hintergarten, Terrasmanië, Indoornesië of Mon Jardin? Haal het buitenland dan gewoon in huis en eet elke dag iets uit een ander land. Deze week blijven we de hele week in Europa. Met dit staycation weekmenu ben je toch elke dag een beetje op vakantie. Maak er een feestje van met bijpassende drankjes, muziek en decoratie!

Maandag Griekenland: Moussaka

We starten de week in Griekenland met moussaka, een ovenschotel van onder andere gehakt, aubergine, tomaat en bechamelsaus. Het is wat werk maar maak het desnoods al ’s ochtends of zelfs een avond van tevoren zodat je het alleen nog maar 30 minuten voor je gaat eten in de oven hoeft te zetten. Als het een nacht in de koelkast heeft gestaan, laat het dan wel een uurtje eerder op kamertemperatuur komen.

Dinsdag Turkije: Zelfgemaakte döner kebab

We blijven nog even in Zuidoost Europa Met Turkse döner kebab. Fastfood op een doordeweekse dag? Why not, het is vakantie! Je hoeft hiervoor niet eens een draaispit te hebben want je maakt het gewoon in een cakevorm. Naar wens eet je dit in een pita of opengesneden Turks brood, of opgerold in een Turkse pizza of  dürüm (grote tortilla).

Woensdag Italië: Pasta met verse worst in pittige tomatensaus

Vandaag gaan we naar Italië voor een lekker pastagerecht. Echt Italiaanse verse worst is het lekkerst (vooral die met venkelzaad) maar als je dit niet kunt vinden is elke andere soort verse worst ook prima, zoals saucijsjes, merguez of chipolata.

Donderdag Portugal: Sardientjes met gekonfijte tomaat en knoflook

Sardientjes worden in Portugal heel veel gegeten en dan vooral op houtskool gegrild. Dit gerecht is echter een stuk eenvoudiger met sardientjes uit blik. Eigenlijk is dit een koud voorgerechtje maar kan ook als hoofdmaaltijd worden gegeten met een lekker frisse salade van sla, tomaat en komkommer en gekruide aardappelpartjes.

Vrijdag Spanje: Huevos a la Flamenca (Spaanse flamenco eieren)

We gaan door naar Spanje voor dit eenpansgerecht bomvol smaak met kikkererwten, eieren, tomaat, chorizo en Serranoham. Zorg dat je er lekker knapperig brood uit de oven bij hebt om de pan of je bord schoon te vegen!

Zaterdag Frankrijk: Quiche lorraine met kaas, prei en ui

Vandaag gaan we weer een stukje dichterbij huis. Een klassieke quiche lorraine bevat eigenlijk alleen spekjes en is zonder kaas en ui. Met ui is het een quiche alsacienne en kaas wordt tegenwoordig veelal toegevoegd. Prei is een extraatje zodat je ook nog wat groenten binnenkrijgt.

Zondag Groot-Brittannië: Fish & chips

We gaan vanuit Frankrijk op de boot of de tunnel in om door te reizen naar onze overzeese buren voor typisch Britse fish & chips. De vis is hetzelfde als ons lekkerbekje. Chips zijn of aardappelpartjes of friet, dus niet chips zoals wij dat kennen. Dat wordt namelijk door de Britten crisps genoemd. Traditioneel eet men fish & chips met erwtenpuree en remoulade. Wil je met de friet echt uitpakken en heb je de hele dag toch niets anders te doen (vis en erwtenpuree zijn ook al wat werk), maak dan de triple cooked fries van Heston Blumenthal (een Britse Michelin sterrenchef). Het kost wat tijd en werk maar het is zo de moeite waar want dit is echt de beste friet ever!

Lees ook:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*