Steak au poivre – biefstuk met peperroomsaus

Steak au poivre – biefstuk met peperroomsaus

Steak au poivre, oftewel biefstuk met peperroomsaus, ik kan met niet heugen wanneer ik dat voor het laatst gegeten heb. Sowieso eet ik niet zo vaak meer echt rood vlees. Meestal is het kip, al ben ik nog wel dol op spekjes en gehakt. Biefstuk in peperroomsaus heb ik vandaag overigens op verzoek gemaakt voor iemand die af en toe bij mij maaltijden bestelt en dan samen met zijn hoogbejaarde moeder eet, die bij mij in de buurt woont. Dus als ik dat dan toch maak, dan ook maar gelijk voor mezelf! De wens bij de steak au poivre was verder nog ouderwets gebakken aardappels en een salade.

Biefstuk flamberen

Voor deze steak au poivre ga je trouwens de biefstuk flamberen en dit is wat je eerst moet weten! Zet de afzuigkap uit en zorg dat je een deksel klaar hebt liggen om op de pan te doen mocht het te hard fikken! Gebruik ook niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid alcohol. Flamberen werk niet met dranken met een laag alcoholpercentage, dus geen wijn, sherry etc. Het ideale alcoholpercentage om te flamberen is tussen de 30 en 40 procent. Als je op gas werkt, dan hoef je de pan alleen maar schuin te houden bij de gasvlam en dan gaat vanzelf de fik erin. En anders gebruik je gewoon een lucifer of aansteker.

Cuisson van het vlees

Hoe eet jij biefstuk het liefst? Ik houd van rood maar rosé mag ook en het liefst gebakken in roomboter. Helemaal doorbakken vind ik echt niet te doen. Dat is mishandeling van een mooi en duur stukje vlees 😉 Maar ieder moet het natuurlijk voor zich weten. Wordt jouw biefstuk nooit zoals je het had gewild, hier nog een geheugensteuntje voor de baktijden!

Afhankelijk van hoe dik de biefstuk is:

  • Bleu/rare/rauw maar net dichtgeschroeid: 1 tot 1,5 minuut per kant
  • Saignant/medium rare/’bloedend’ of rood: 1,5 tot 3 minuten per kant
  • A point/medium/rosé: 2,5 tot 4 minuten per kant
  • Bien cuit/well done/doorbakken: 4 tot 5 minuten per kant

 

Ingrediënten

  • 4 biefstukjes
  • 50 ml cognac
  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 ml kalfs- of runderfond
  • 250 ml room
  • 50 gr boter
  • 50 gr verse groene peperkorrels (of eventueel uit een potje)
  • 3 el zwarte peperkorrels
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: maïzena
  • Materialen: vijzel, koekenpan, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Maal de zwarte peperkorrels grof in een vijzel en wrijf de biefstuk ermee in.
  2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstuk in de gewenste cuisson (zie tips bovenaan). Giet de boter uit de pan en flambeer de biefstuk met de cognac (zie tips bovenaan). Neem het vlees uit de pan, maal er wat zout over en houd warm onder aluminiumfolie (glanzende kant naar binnen).
  3. Blus de pan met de wijn en fond en laat tot de helft inkoken. Voeg de room en groene peperbolletjes toe en warm door. Breng op smaak met zout en peper. Als de peperroomsaus heel dun is, dan wat dikker maken met een maïzenapapje.
  4. Serveer de steak au poivre met de peperroomsaus, friet of gebakken aardappels en een eenvoudige salade.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*