Stevige linzensoep

Stevige linzensoep

Geef mij elke dag soep en ik ben een tevreden mens ūüėČ Nou ja, ik denk dat als ik elke dag soep eet, het ook weer gaat vervelen maar feit is wel dat ik echt niet zonder soep kan. Zo’n beetje twee keer per maand maak ik soep en dat is altijd teveel. De rest gaat in de vriezer voor tussendoor. Ideaal op drukke dagen of als je even een keer geen zin hebt om te koken. Deze stevige linzensoep pas echt bij winters weer. Lekker dik en goed vullend. Knapperig stokbrood erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!

Welke kleur linzen je gebruikt maakt niet uit, echter verschilt kooktijd wel van soort tot soort. De soort die je eigenlijk altijd wel ziet in alle supermarkten zijn de bruine linzen. Deze zijn mild van smaak en prima voor deze soep. Linzen hoef je trouwens niet te laten weken, maar voorweken verkort wel de kooktijd. Bovendien kun je door het voorweken de ‘slechte’ linzen eruit halen. Deze¬†gaan namelijk bovendrijven. Een uurtje in koud water is al voldoende. Langer mag ook, maar maximaal 4 uur is lang zat.

Ingredi√ęnten

  • 250 gr gedroogde linzen (kleur maakt niet uit)
  • 175 gr spekblokjes- of reepjes
  • 500 gr vastkokende aardappels
  • 1 kleine winterwortel
  • 300 gr knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1,5 liter runderbouillon
  • 3 el wijnazijn (rood of wit maakt niet uit)
  • Optioneel: fijngehakte peterselie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels, de wortel en de knolselderij en snijd ze in kleine blokjes. Pel de ui en snijd doormidden van kroontje tot kontje. Laat het kroontje wel zitten want zo valt de ui niet zo snel uit elkaar (wel even de draadjes eraf plukken). Steek in elke helft van de ui een laurierblaadje vast met 2 kruidnageltjes. Kneus het teentje knoflook
  2. Bak de spekjes in de kookpan zonder vetstof licht krokant. Voeg de bouillon, linzen, uihelften en knoflook toe en laat 20 tot 30 minuten zachtjes koken.
  3. Neem de uien en de knoflook uit de pan. Als de laurier en kruidnagel zijn losgekomen, vis deze dan uit de pan. De ui kun je eventueel snipperen en weer aan de soep toevoegen.
  4. Voeg de wortel, knolselderij en aardappel toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat nogmaals 20 tot 30 minuten zachtjes koken of tot de linzen gaar zijn. Roer op het laatst de azijn erdoor en warm nog even mee.
  5. Voor een gezellig contrastkleurtje kun je de soep bij het opdienen garneren met wat peterselie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*