Sticky beef met gember en gebakken rijst

Sticky beef met gember en gebakken rijst

Oooooh wat was dit lekker! Ik geef toe dat ik het recept voor het vlees niet zelf heb bedacht maar werd geïnspireerd door een tijdschrift. Heb gewoon de receptuur gevolgd en geen eigen aanpassingen gedaan. Ga ik voortaan ook niet doen, want dit is goddelijk lekker zoals het is. Dit ga ik echt veel vaker maken! De gebakken rijst zoals ik die nu heb gemaakt is wel een eigen bedenksel. Met fijne soepgroenten omdat ik die nog over had van een ander recept (no waste!) en daarin nog ui en knoflook en een combi van specerijen die veel worden gebruikt in de Indonesische keuken.

Als je niet een enorme keukenprinses of -prins bent, dan kan ik me voorstellen dat het voor jou wellicht een uitdaging is om het vlees en de rijst gelijktijdig klaar te hebben omdat je continu je aandacht op twee pannen tegelijk moet richten. Maar dat kan simpel worden opgelost. Voor de gebakken rijst adviseer ik sowieso al om de gekookte rijst geheel te laten afkoelen voordat je het door de andere ingrediënten meebakt, dus rijst koken kun je rustig al ’s ochtends of zelfs een avond tevoren doen. Vervolgens maak je de gebakken rijst voordat je sowieso aan het vlees begint. Zodra het vlees bijna klaar is, bak je de rijst al omscheppend nog even door tot het warm is. Op die manier kun je je aandacht volledig aan het vlees geven en heb je amper omkijken naar de rijst!

Ingrediënten

  • Voor het vlees:
  • 600 gr biefstuk
  • 5 el maïzena
  • Verse gember
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 el sojasaus
  • 50 gr donkerbruine basterdsuiker
  • Voor de rijst:
  • 350 gr zilvervliesrijst
  • 300 gr fijne soepgroenten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl kurkuma (koenjit)
  • 2 tl gemalen gember (djahé)
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gemalen laos
  • Verder nog:
  • 3 bosuitjes
  • 7 el zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, rasp, kom, koekenpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Kook de rijst in gezouten water volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af in een vergiet en laat droogstomen en afkoelen. Het beste is als je met koude rijst werkt, dus doe dit gerust al eerder. Zelfs een avond tevoren kan.
  2. Hak de teentjes knoflook voor zowel het vlees als de rijst. Houd de 5 voor het vlees en de 2 voor de rijst apart van elkaar. Snipper de ui. Schil en rasp de gember. Je hebt 5 eetlepels nodig. Snijd de bosuitjes schuin in dunne ringetjes.
  3. Snijd de biefstuk dwars op de draad in reepjes. Meng het vlees in een kom goed met de maïzena. De reepjes moeten rondom helemaal met maïzena bedekt zijn.
  4. Verhit in de koekenpan 5 eetlepels olie en in de hapjespan 2 eetlepels. In de koekenpan bak je op middelhoog vuur het vlees al omscheppend tot ze mooi gekleurd zijn en in de hapjespan bak je op matig vuur de ui en de groenten.
  5. Schep het vlees uit de pan en zet opzij op een bord. Doe de gember en knoflook in de pan en bak al omscheppend een halve minuut. Voeg de sojasaus, basterdsuiker en 100 ml water toe en kook ca. 2 minuten.
  6. De groenten in de hapjespan zouden nu ook beetgaar moeten zijn. Voeg daarbij alle specerijen toe en bak al omscheppend ca. een minuut mee. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend ca. 5 minuten mee. Houd op laag vuur warm tot het vlees klaar is. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  7. Voeg ondertussen in de koekenpan het vlees aan de saus toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus ingedikt en het vlees ‘plakkerig’ is. Het is niet de bedoeling dat de saus nog ‘loopt’. Het vlees moet er volledig mee omhuld zijn zodat er nauwelijks nog iets in de pan achterblijft.
  8. Verdeel de gebakken rijst en de sticky beef over borden en garneer met de bosuitjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*