Sticky chipolataworstjes in een broodje – hotdogs 2.0

Sticky chipolataworstjes in een broodje – hotdogs 2.0

Een hotdog 2.0! Een worstje op een broodje is uiteindelijk gewoon een hotdog maar een heel klassieke hotdog is toch gewoon een zacht broodje met een soort knakworst. En zelfs een goeie klassieke hotdog met de standaard toppings mag je weer niet verwarren met een broodje knakworst. Dat is voor kids. Ik maak hotdogs het liefst met verse worstjes op knapperig brood.  Voor deze hotdog 2.0 ben ik voor chipolataworstjes gegaan, eerst gegrild en vervolgens nog in de oven in een sticky saus van sojasaus, ketjap, honing en mosterd.

Chipolataworstjes

Meestal gebruik ik voor hotdogs chipolataworstjes of soms verse slagersknakworst. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan waar chipolataworstjes vandaan komen. Chipolata klinkt in ieder geval heel Italiaans. Ik besloot om eens te kijken of ik er iets over kon vinden. Het blijkt dus een Frans worstje te zijn maar wel met Italiaanse roots. Cipollata (dus iets anders gespeld) betekent zoiets als ‘met uien bereid’. En dan moet je weten dat cipolle Italiaans is voor uien. De oorsprong ligt dus wel in Italië en dat gaat tot zeker 350 jaar geleden terug. Cipollata was een uienstoofpot met worstjes en het is waarschijnlijk dat niet-Italianen, met name de Fransen, meer aandacht hadden voor de worstjes dan voor de uien en de naam van het gerecht hebben geadopteerd voor de worstjes zelf.

Ingrediënten

  • 8 chipolataworstjes
  • 8 petit pains of 2 smalle baguettes in 8 gelijke stukken
  • 2 el sojasaus
  • 1 el ketjap
  • 3 el honing
  • 4 tl grove mosterd
  • Gefruite uitjes
  • Sla, soort naar wens
  • Optioneel: augurk in kleine blokjes
  • Materialen: grillpan, maatbeker, bakblik

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 met luchtcirculatie. Verhit een grillpan goed heet.
  2. Grill de chipolataworstjes rondom tot ze bruin zijn.
  3. Meng ondertussen in een maatbeker de sojasaus, ketjap, honing en mosterd.
  4. Leg de worstjes in een bakblik en schenk de saus erover. Bak ca. 10 minuten totdat ze door de saus sticky zijn. Schud ze tussendoor een keer om. Leg de laatste paar minuten het brood ook even in de oven.
  5. Snijd de broodjes van boven naar beneden in. Beleg met sla en een worstje en garneer met de gefruite uitjes en eventueel augurk.

Meer hotdogs 2.0:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*