Stokbrood lekkerbekje met pesto en limoenmayonaise

Stokbrood lekkerbekje met pesto en limoenmayonaise

Dit is een makkelijke maaltijd die ik heb samengesteld uit stokbrood en een paar andere recepten. Het lekkerbekje kwam uit de vriezer maar is wel zelfgemaakt. Ik maakte namelijk nog niet zo lang geleden fish & chips en toen heb ik gelijk twee lekkerbekjes gemaakt zodat ik er één kon invriezen voor later gebruik. Zelfgemaakte pesto heb ik sowieso altijd in huis want ik maak altijd een grotere hoeveelheid en bewaar het in kleine potjes. Hoe je pesto goed kunt bewaren lees je hier. Ook de limoenmayonaise heb ik zelf gemaakt door verse mayo te maken maar dan in plaats van azijn limoensap te gebruiken en dan op het eind nog limoenrasp erbij. Maar ik geef je hier een snelle versie door gewoon mayonaise te mengen met wat sap en rasp. Lekkerbekje en pesto kun je uiteraard ook gewoon kopen in plaats van zelf maken, dan ben je echt zo klaar met dit heerlijke broodje!

Hoe komt het lekkerbekje aan zijn naam?

Vroeger maakte men lekkerbekjes van wijting, een goedkope vissoort die bekend stond als ‘vis voor de poes’ en dus niet zo populair was voor mensenconsumptie. Om de wijting toch aan de man te brengen werd het door beslag gewenteld en gefrituurd. Maar waarom dan de naam lekkerbekje? De theorie gaat dat een wijting een echte ‘lekkerbek’ wordt genoemd omdat deze vis zich tegoed doet aan garnalen, een delicatesse uit de zee. Als je een kenner bent, kun je ook een lichte garnalensmaak proeven in wijting. Later, toen men wat meer geld had, kwam kabeljauw in schwung voor de lekkerbek. Inmiddels is dat weer minder omdat kabeljauw, en wijting trouwens ook, schaars zijn door overbevissing. Nu gebruikt men vooral heek, pollak (koolvis) of schelvis. Bij een goede visboer heb je echter vaak de keuze al betaal je dan voor een lekkerbekje van kabeljauw wel het meest.

Ingrediënten

 • 1 groot stokbrood
 • 4x lekkerbekje
 • Pesto
 • 4 el mayonaise
 • 1 limoen
 • Sla, soort naar wens
 • Stukje komkommer
 • Materialen: kommetje, fijne rasp

Aan de slag!

 1. Als je lekkerbekken zelf maakt, doe dit dan al eerste en houd ze warm in de oven. Heb je lekkerbekken gekocht, maak die dan op de bakplaat of in een bakblik warm in de oven op 200 graden.
 2. Maak in een kommetje de limoenmayonaise door de mayo te mengen met de geraspte schil van de limoen en 1 eetlepel sap. En als je zelf pesto maakt, doe dit dan ook nu.
 3. Snijd het stokbrood in 4 gelijke stukken, halveer ze en leg eventueel ook nog even in de oven. Snijd een stukje komkommer in plakjes.
 4. Bestrijk de snijkanten van het stokbrood met wat pesto. Beleg de onderste helften met sla en komkommer, leg er een lekkerbekje op en verdeel er nog wat limoenmayonaise over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*