Stokbrood met gegrilde tonijn en remoulade

Stokbrood met gegrilde tonijn en remoulade

Het is weer de dag voor het broodje van de week en vandaag had ik zin in iets met vis. Alleen nu eens niet met vis uit blik, waar ik ook echt fan van ben, maar verse vis. En dat werd dus stokbrood met gegrilde tonijn, sla, komkommer, ui en remoulade. Tonijn uit blik gebruik ik best regelmatig maar verse eet ik eigenlijk maar nauwelijks, hooguit als ik sushi eet. De laatste keer dat ik zelf tonijn heb gegrild bleek al meer dan twee jaar geleden als onderdeel van een salade. Verse tonijn is ook best prijzig, toch al gauw 15 euro voor 250 gram.

‘Veilige’ tonijn

Sommige tonijnsoorten eet je liever niet omdat ze overbevist zijn of niet met lijn en hengel worden gevangen. Kijk dus altijd of de tonijnsoort (ook die in blik) een MSC keurmerk heeft, dan zit je goed. En check VISwijzer welke je wel of beter niet kunt eten. Voor dit broodje had ik Albacore, ook wel witte tonijn genoemd.

Ingrediënten

  • 1 groot stokbrood
  • 2 tonijnfilets, op kamertemperatuur
  • ¼ komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 el sojasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • Remouladesaus (recept)
  • Sla naar keuze
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: schaal, grillpan

Aan de slag!

  1. Meng in een schaal de olie met de sojasaus en geperste knoflook. Laat de tonijn een uur marineren. Keer ze tussentijds een paar keer om.
  2. Snijd de komkommer in plakjes en de ui in dunne halve ringen.
  3. Snijd de kontjes van het stokbrood, snijd het brood in 4 gelijke stukken en snijd in de lengte door. Leg het brood eventueel eerst een paar minuten op 200 graden in de oven om het knapperiger te maken.
  4. Neem de tonijn uit de marinade en maal er wat peper over.
  5. Verhit een grillpan en grill de tonijnfilets 2-3 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben maar binnenin nog rosé zijn. Snijd de filets diagonaal in gelijke plakjes.
  6. Beleg de onderste helften van het brood met sla, komkommer en rode ui. Verdeel de plakjes tonijn erover en lepel wat remouladesaus erop. Leg de bovenste helften van het brood erop en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*