Stokbrood rosbief en rodewijnjus met kappertjes

Stokbrood rosbief en rodewijnjus met kappertjes

Voor mijn broodje van de week had ik zin in stokbrood met rosbief maar dan niet dungesneden rosbief van de vleeswarenafdeling. Ik vind het lekkerder om het zelf te braden in roomboter want dan krijgt het zo’n heerlijke smaak en je kunt het wat dikker snijden. En in dit geval heb je maar een klein stuk rosbief nodig dus het hoeft niet lang te braden, je hoeft het alleen maar snel bruin te bakken op hoog vuur en daarna laten rusten. Uiteraard moest het stokbrood nog wel wat extra’s hebben en dat werd rodewijnjus met kappertjes, sjalot en peterselie.

Rosbief met rodewijnjus

Rood vlees met rodewijnjus, of eigenlijk is het bijna meer een saus, is natuurlijk een klassieke combinatie. Ik liet me inspireren door een Victorian diable sandwich. In Groot-Brittannië eet men veel op zondagmiddag een Sunday roast, wat bestaat uit een stuk geroosterd of gebraden vlees uit de oven met verschillende bijgerechten en jus. Met het overgebleven vlees maakt men dan vaak op de dagen erna een sandwich. Het diable staat voor de overgebleven jus waaraan kappertjes, mosterd en peterselie wordt toegevoegd. Een sandwich met left-over vlees en de aangepaste jus is ontstaan in het Victoriaanse tijdperk, vandaar de naam.

Ingrediënten

 • 1 klein ‘rustiek’ (afbak) stokbrood
 • 250 gr rosbief, heel stuk
 • 1 sjalotje
 • 1 volle el kappertjes
 • Verse peterselie
 • 150 ml droge rode wijn
 • 300 ml runderbouillon
 • Mosterd
 • 2 el milde olijfolie
 • 2 el boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan

Aan de slag!

 1. Wrijf de rosbief in met peper en zout. Snipper het sjalotje fijn.
 2. Verhit een eetlepel olie en een eetlepel boter in een koekenpan en schroei de rosbief op hoog vuur aan beide zijden snel dicht en bruin. Neem uit de pan en laat afkoelen.
 3. Als er niet voldoende vet meer in de pan zit, voeg dan de oovergebeleven lepel olie toe. Fruit het sjalotje in de jus met een snufje zout ca. 5 minuten tot het licht begint te karamelliseren. Giet de wijn erbij en laat een paar minuten zachtjes koken tot de wijn tot de helft is gereduceerd. Voeg de bouillon toe en laat 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen tot een dikke rodewijnjus.
 4. Hak ondertussen de kappertjes grof en snijd zoveel peterselie fijn tot je ongeveer 2 eetlepels hebt. Leg ook het stokbrood in de oven om even knapperig te maken of om af te bakken.
 5. Voeg de kappertjes, peterselie, een halve theelepel mosterd en een eetlepel boter toe aan de rodewijnjus en roer tot de boter gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Halveer het stokbrood in de lengte en snijd de rosbief in plakjes.
 7. Bestrijk de onderste helft van het brood met mosterd en beleg met de rosbief. Bestrijk de bovenste helft royaal met de rodewijnjus en leg op de onderste helft. Snijd het stokbrood in 2 porties. Serveer de overgebleven jus er apart bij om nog een beetje over de rosbief te schenken.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*