Stokbrood

Stokbrood

Hou je van brood bakken? En heb je wel eens zelf stokbrood gemaakt? If not, maar je wilt het wel eens proberen, bereid je dan voor op een kleine uitdaging. Dit is niet voor de beginnende broodbakker. Op zich is het niet eens zo moeilijk, maar je moet je wel echt aan de receptuur en instructies houden en heel veel geduld hebben (4 tot 5 uur). Het deeg is ook vrij nat. Normaal zou je dan extra bloem toevoegen, maar dat moet je met dit deeg niet doen. Gewoon exacte de receptuur volgen en dan komt het echt goed. En anders gewoon blijven oefenen!

Ingredi├źnten

 • 560 gr bloem + extra
 • 370 gr handwarm water
 • 10 gr zout
 • 7 gr (1 zakje) droge gist
 • Zonnebloemolie
 • Materialen: kom, vershoudfolie, bakpapier

Aan de slag!

 1. Doe bloem en het water in een kom en roer goed door. Vouw het deeg in de kom als een soort envelop. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 20 minuten staan.
 2. Stort het deeg op een schoon werkvlak, maar bestuif niet met bloem. Strooi het zout aan de ene kant op het deeg en de gist op de andere kant. Kneed het deeg in ca. 20 minuten soepel. Tijdens het kneden wordt het steeds minder plakkerig.
 3. Vet een kom licht in met wat olie en leg het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme plek 30 minuten rijzen.
 4. Rek het deeg en vouw in drie├źn zoals een brief. Keer 180 graden en doe dit nogmaals. Keer een kwartslag en vouw nogmaals. Dek de kom weer af en laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen tot een verdubbeld volume.
 5. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in 3 gelijke stukken. Bol de stukken op en laat ze afgedekt 15 minuten rusten. Draai ze om en druk ze plat tot een kleine rechthoek. Vouw de bovenste helft een derde naar het midden en druk met je vingertoppen de naad vast. Doe dit ook met de onderste helft. Vouw nu beide helften naar elkaar toe en druk de naad dicht. Dek af en laat met de naad naar boven wederom 15 minuten rusten.
 6. Druk de stukken deeg weer platter tot een kleine rechthoek en herhaal het vouwen. Bestuif je handen met wat bloem en rol de stukken uit tot een baguette. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en let er daarbij op dat er minstens 5 cm tussenruimte tussen de baguettes zit. Bestuif het deeg met wat bloem en dek af met vershoudfolie. Laat 45 tot 60 minuten rijzen. Als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam weer terug, dan is het deeg goed.
 7. Snijd de baguettes enkele malen diagonaal in met een scherp mes.
 8. Verwarm tijdens de laatste rijs de oven voor op 220 graden. Vul een hittebestendige schaal met 200 ml kokend water.
 9. Schuif de bakplaat met de baguettes in het midden van de oven en zet de schaal met het water onderin de oven. Bak de broden 15 minuten en haal dan de schaal uit de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak de baguettes nog ca. 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*