Stoofpeertjes in rode wijn

Stoofpeertjes in rode wijn

Het is weer perentijd en dus ook de tijd van stoofpeertjes. Ik ben er zelf geen liefhebber van, maar dat wil niet zeggen dat ik ze nooit maak. Met liefde maak ik ze voor gasten die ze wel graag eten, ongeveer één keer per winter. Ik maak ze dan echter wel met droge rode wijn, maar je kunt ook naar smaak kiezen voor halfzoet of zoet.

Als stoofpeertjes echt goed rijp zijn, worden ze overigens vanzelf rood van kleur en dan pas na een uur of drie stoven. Door rode wijn of bessensap toe te voegen, kun je ze korter laten stoven. Zacht en zoet worden ze toch wel, maar dan heb je in ieder geval een mooie, dieprode kleur. En bovendien geeft de rode wijn een wat verfijndere smaak.

Traditioneel worden stoofpeertjes in ons land als bijgerecht gegeten bij een warme maaltijd, vaak ook een geliefd gerecht bij een uitgebreid kerstdiner. Maar je kunt ze natuurlijk ook als dessert eten met een bolletje vanille- of kaneelijs en verkruimelde koekjes (bijvoorbeeld Bastogne of bitterkoekjes) als garnering.

Ingrediënten

 • 1 kg stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
 • 250 ml rode wijn, naar smaak zoet, halfzoet of droog
 • 1 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 100 gr suiker
 • Optioneel: 2 steranijs
 • Materialen: kookpan, schaal

Aan de slag!

 1. Schil de peertjes en snijd de bloemaanzet aan de onderkant weg. Steeltjes mag je laten zitten.
 2. Zet de peertjes naast elkaar in een pan. Zorg dat de pan zo klein mogelijk is, maar de peertjes toch gerangschikt kunnen staan.
 3. Voeg wijn, 100 ml water, kaneel, kruidnagel, suiker en eventueel de steranijs toe.
 4. Breng het geheel aan de kook en stoof de peertjes ca. 90 minuten met het deksel op de pan op matig vuur.
 5. Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan is. Vul eventueel aan met heet water.
 6. Neem de peertjes voorzichtig uit de pan en schik ze in een schaal.
 7. Kook het vocht zonder deksel op de pan in tot je ongeveer een klein kopje over hebt (ca. 150 ml). Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels (en steranijs). Schenk het vocht over de peertjes.

Tip: Vervang voor een kindvriendelijke versie de wijn door bessensap. En voor een chiquere variant kun je de wijn, het water en de helft van de suiker vervangen door 500 ml port.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*