Stoofpotje zoete aardappel, chilibonen, chorizo en knödels

Stoofpotje zoete aardappel, chilibonen, chorizo en knödels

Een alles in één pittig stoofpotje waar je verder niets meer bij nodig hebt wan het bevat alles voor een complete maaltijd. Groenten in de vorm van chilibonen (kidneybonen in chilisaus), zoete aardappel, tomaat en ui, chorizo is het vlees en de knödels met kaas zijn de koolhydraten. Als je toch nog iets erbij mist, ga dan simpel voor knapperig brood om te dopen, of eventueel rijst of spaghetti of noedels. Voor een vegetarische variant laat je de chorizo gewoon weg.

De knödels erin heb ik overigens gemaakt omdat ik pas geleden kippensoep met knödels maakte en daardoor de smaak te pakken kreeg. Ik wilde ze nog een keer eten! Voor deze heb ik nu ook nog kaas door het deeg gemengd voor nog meer smaak.

Stoofpotje

Wist je dat stoofpotjes echt al eeuwenoud zijn? Het oudst bekende gevonden bewijs van een stoofpotje komt uit Japan, daterend uit de Jōmon-periode, een aantal eeuwen voor Christus. Het wordt ook echt overal ter wereld gegeten, bekijk deze lijst maar eens. En ik denk dat de lijst nog lang niet elk stoofpotje wereldwijd bevat.

Ingrediënten

  • 250 gr zoete aardappel
  • 2 blikken (à 400 gr) chilibonen
  • 200 gr chorizo, heel
  • Blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote (rode) ui
  • 3 el pittige saus of pasta (sriracha, chilisaus, rode currypasta etc.)
  • Neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de knödels:
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 60 gr ongezouten boter
  • 70 gr geraspte pittige kaas
  • ½ tl zout
  • Materialen: braadpan, koekenpan, kom

Aan de slag!

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in medium blokjes. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook grof. Snijd de chorizo in plakjes en halveer ze.
  2. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak de zoete aardappel een minuut of 5. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui wat zachter en glazig is. Voeg de chilibonen, tomaat, pittige saus en 250 ml water toe en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper. Doe het deksel op de pan en laat het stoofpotje 25 minuten zachtjes pruttelen, bij voorkeur op een sudderplaatje.
  3. Bak ondertussen de chorizo in een koekenpan met een heel klein scheutje olie krokant.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  5. Snijd de boter in blokjes. Meng in een kom zelfrijzend bakmeel met zout, voeg de boter toe en wrijf tot je een fijn kruimelig geheel hebt. Meng de kaas erdoor. Voeg 4 eetlepels (60 ml) water toe en meng snel door tot een samenhangend deeg. Maak van het deeg 8 knödels.
  6. Schep de chorizo door het stoofpotje, leg de knödels erop zet de pan zonder deksel 15 tot 20 minuten in de oven totdat de knödels gerezen en licht goudbruin zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*