Stoofvlees met witte bonen en tomaat

Stoofvlees met witte bonen en tomaat

Stoofvlees kan natuurlijk het hele jaar door maar vooral in de winter staat het bij ons regelmatig op het menu. Dat zit nou eenmaal zo in onze genen. Ikzelf denk er in de warmere maanden ook niet echt aan maar wel zodra het weer kouder wordt. Vandaag een vrijwel compleet gerecht omdat er ook witte bonen en tomaat in het gerecht zijn verwerkt. Lekker met aardappelpuree erbij!

Welk vlees voor stoofvlees

Als ik stoofvlees maak, dan kies ik niet voor mager vlees maar echt voor iets wat nog vet heeft. Gewoon uit de supermarkt riblappen maar als je voor echt goed vlees wat mooi met vet dooraderd is wilt gaan en je kan het je permitteren, denk dan vooral aan Black Angus. Je weet echt niet wat je proeft! Omdat stoofvlees lang moet sudderen voor het boterzacht is, heb je gewoon echt dat vet in het vlees nodig. Ik vind het echt vreselijk als het gortdroog geworden is. Zo koop ik voor hachee ook echt nooit de voorgesneden blokjes hacheevlees, ik zoek liever zelf het vlees uit en dan zelf snijden. Wat ook belangrijk is bij stoofvlees, zeker bij supermarktvlees, is om zuur toe te voegen omdat dat het vlees malser maakt. Dat is doorgaans wat azijn (balsamico of rode of witte wijnazijn). In dit geval zorgt de tomaat voor het zuur maar daarnaast heb ik ook nog wijnazijn toegevoegd.

Ingrediƫnten

  • 1 kilo runderlappen, op kamertemperatuur
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 grote pot witte bonen
  • 2 uien
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote braadpan, vergiet/zeef, optioneel: sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Snijd het vlees in blokjes en de uien in dunne halve ringen.
  2. Verhit de boter in een grote braadpan en bak het vlees op hoog vuur rondom bruin. Verlaag het vuur naar middelhoog, voeg de uien toe en bak nog enkele minuten mee.
  3. Doe tomaat, specerijen, azijn en suiker erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat het geheel met het deksel stukje schuin op de pan ca. 2,5 uur op laag vuur zachtjes stoven. Bij voorkeur op een sudderplaatje.
  4. Laat ondertussen de witte bonen uitlekken.
  5. Zodra het stoofvlees mooi zacht is de witte bonen erdoor scheppen en nog even mee laten warmen. Proef of je nog wat meer paprikapoeder, chilipoeder of komijn wilt en breng op smaak met zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*