Strapponi pasta met porcini, cantharellen en munt

Strapponi pasta met porcini, cantharellen en munt

Als ik aan het werk ben, dan heb ik altijd de tv aan en dat begint ’s ochtends met Koffietijd. Nou zag ik daar nog niet zo lang geleden dat Koffietijd chef London strapponi pasta maakte en dat recept had hij weer van de Pasta Grannies; Italiaanse nonne (oma’s) die hun pastarecepten delen via YouTube en andere socials. Het leek me zo lekker dat ik gelijk op zoek ben gegaan naar het recept van de Pasta Grannies zelf. London maakte het met cantharellen maar het bleek dat het recept van de nonna die het maakte met porcini (eekhoorntjesbrood) was. Helaas kon ik in mijn directe omgeving nergens verse porcini of cantharellen vinden en in deze coronatijd maak ik geen extra reisbewegingen (naar bijvoorbeeld de Sligro). Gelukkig had de Jumbo wel gedroogde porcini en cantharellen dus heb ik dat maar gekocht. Ik kon niet kiezen want ze zijn allebei lekker 😉 En ook nog houdbaar, wat ook wel weer handig is als je maar één keer per week, of hooguit twee keer, boodschappen doet in deze rare tijd.

Strapponi pasta

Strapponi is echt de makkelijkste manier van verse pasta maken. Als je nog nooit zelf verse pasta hebt gemaakt omdat het je teveel gedoe lijkt met snijden, vullen etc. of omdat je geen pastamachine hebt, probeer het dan eens met deze pasta! Je hebt geen pastamachine nodig, alleen een deegroller (of een met water gevulde glazen fles), je hoeft niet te snijden of vormen noch te vullen. Het uitgerolde deeg scheur je simpelweg in stukjes en that’s it! Dat wordt gedaan door de deeglap om de roller te draaien en dan boven een pan kokend water in stukjes te scheuren terwijl je het deeg steeds een stukje afrolt. Maar nog makkelijker is om het gewoon van tevoren al in stukjes te scheuren zodat je alles in één keer in de pan kunt doen. Het hoeft dan ook echt niet per se om de deegroller te zitten.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 400 gr type 00 bloem
 • 4 eieren
 • 30 gr gedroogde porcini
 • 30 gr gedroogde cantharellen
 • 2 teentjes knoflook
 • Verse munt
 • 4 el extra vergine olijfolie
 • 1 tl zout
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: 30 gr boter
 • Materialen: 2 kommen, grote kookpan, deegroller, hapjespan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Meng de bloem met een theelepel zout in een kom en maak een kuil min het midden. Breek de eieren in de kuil en roer met een vork los. Neem daarbij van binnen naar buiten steeds wat bloem mee tot een kruimelig geheel. Kneed nog even in de kom tot een samenhangend geheel. Als het te plakkerig is, dan nog wat bloem toevoegen. Kneed het deeg vervolgens ca. 10 minuten door op een schoon werkvlak tot het glad en soepel is. Laat de deegbal afgedekt 30 minuten rusten.
 2. Laat ondertussen de porcini en cantharellen 25 minuten in een kom warm (niet heet!) water wellen. Schep ze uit de kom en dep droog met keukenpapier. Snijd ze in stukjes.
 3. Breng een grote pan water aan de kook met ruim zout (1 tl per liter water).
 4. Hak munt fijn tot je ca. 3 eetlepels hebt en hak de knoflook.
 5. Rol het deeg uit tot een lap van 2 tot 3 mm dik en scheur het in stukjes.
 6. Verhit de olie in een hapjespan en bak de knoflook en munt 1 à 2 minuten. Voeg de porcini en cantharellen toe met zout en peper en bak even mee. Voeg 100 ml van het water waarin je de paddenstoelen hebt laten wellen toe en laat bakken tot het verdampt is. Laat nog even al roerend doorbakken. Voeg optioneel nog boter toe (hoort niet volgens origineel recept maar ik vind dit lekkerder). Houd warm op laag vuur.
 7. Kook de stukjes strapponi ca. 3 minuten tot beetgaar. Schep ze uit de pan in de pan met de paddenstoelen en schud om.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *