Strata – hartige broodpudding met camembert en bacon

Strata – hartige broodpudding met camembert en bacon

Als ik stokbrood nodig heb voor een gerecht, vaak voor het ‘broodje van de week’, dan heb ik altijd een halve over want ik koop meestal een vers stokbrood en niet een afbak baguette. Alleen kun je vaak de volgende dag al iemands kop ermee inslaan zo hard. Soms maak ik er dan nog croutons van als ik dat kan gebruiken voor een salade of soep maar nog vaker laat ik het brood dan helemaal uitdrogen en maal ik het gewoon fijn tot paneermeel. Maar deze keer wilde ik er toch eens iets anders mee doen en dat werd strata, oftewel een hartige broodpudding van restjes. Ik had nog wat blauwe kaas en bacon in huis en verder heb ik nog camembert en bosuitjes toegevoegd. Eigenlijk is strata een brunchgerecht maar ik kan hier prima mijn avondmaal mee doen!

Wat is strata?

Strata betekent ‘laagjes’ en is een ovengerecht uit de Verenigde Staten. Het is bedoeld om brood en restjes op te maken en wordt daardoor ook vaak de dag na Thanksgiving gegeten als brunch. In de VS zijn Thanksgiving diners meestal zeer overvloedig en dan blijft er altijd eten over. In de basis bestaat strata altijd uit brood, eieren, melk en kaas en verder gebruik je gewoon wat je in huis hebt. Restjes gegaarde groenten en vlees, vleeswaren, tomaatjes etc. Bij voorkeur laat je een strata zo lang mogelijk in de koelkast staan voordat je het in de oven zet. Denk aan een hele dag als je het ‘s avonds wilt even of een nacht als je het als brunch wilt serveren.

Ingrediënten

  • ½ baguette van 1 dag oud
  • 75 gr camembert
  • 75 gr blauwe kaas
  • 200 gr baconreepjes
  • 3 bosuitjes
  • Verse peterselie
  • 5 eieren
  • 250 ml volle melk
  • ½ el grove mosterd
  • ½ el Franse mosterd
  • Stukje Parmezaan
  • Boter of olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, maatbeker, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verhit een koekenpan en bak de baconreepjes zonder extra vetstof licht krokant.
  2. Snijd de baguette in stukjes, de camembert en blauwe kaas in blokjes en de bosuitjes in ringetjes. Hak wat peterselie fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt.
  3. Klop in een maatbeker de eieren los met de melk, mosterd, en peterselie en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie en verdeel eerst het brood en dan de camembert, blauwe kaas, bosuitjes en de spekjes erin. Schenk het eimengsel erover en laat de schaal even staan zodat het eimengsel lekker in het brood kan trekken. Rasp vlak voordat je de strata in de oven zet Parmezaanse kaas erover.
  6. Bak de strata in het midden van de oven tot het bubbelt en de bovenkant goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*