Stroganoff van kastanjechampignons en pasta

Stroganoff van kastanjechampignons en pasta

De laatste tijd heb ik de vegadagen een beetje laten versloffen op een paar uitzonderingen na zoals een plaattaart en een filodeegtaart. Shame on me! Want ik ben echt een voorstander van minder vlees eten. En kijkende naar wat er allemaal nog op de planning staat, komt wederom vlees, kip en vis op het menu. Dus gaf ik mezelf een tik op de vingers en heb ik weer een vegadag ingelast in de vorm van kastanjechampignons en pasta stroganoff.

Stroganoff

Dit is natuurlijk geen echte stroganoff maar erop geïnspireerd. Een echte stroganoff wordt met onder andere rundvlees, ui, champignons, bloem, vleesbouillon en smetana (soort zure room) gemaakt maar het verschilt ook per regio. Soms wordt er wodka of wijn toegevoegd, of paprikapoeder en/of mosterd. Ik heb het overigens ook wel eens met kip gemaakt omdat dat mijn favoriete stukje vlees is. Om het nu vegetarisch te houden, heb ik gewoon meer kastanjechampignons gebruikt ter vervanging van het vlees en ik heb er een complete pastamaaltijd van gemaakt met veel saus door toevoeging van paddenstoelenbouillon (gewoon van een blokje). Om de saus nog meer een umami smaak en diepte te geven, heb ik tot slot nog Parmezaanse kaas erdoor gedaan.

Wil je dit nou helemaal vegan maken, vervang dan de crème fraîche door haver fraîche van bijvoorbeeld AH of Oatly. De boter kun je vervangen door een plantaardige variant (liefst zonder palmolie), de mozzarella door Violife en de Parmezaanse kaas door miso of Violife Prosociano of maak het zelf op basis van edelgistvlokken. Bij bouillonblokjes even checken of het geen sporen van dierlijke producten bevat en pasta uiteraard geen ei.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 250 gr grove pasta (pipe rigate)
  • 650 gr kastanjechampignons
  • Klein bekertje crème fraîche
  • 2 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 tl verse tijm
  • 3 el peterselie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Snufje cayennepeper
  • 3 el bloem
  • 400 ml paddenstoelenbouillon
  • 100 ml wodka (of droge witte wijn)
  • 65 gr Parmezaanse kaas
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, hapjespan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en snipper de sjalotjes en knoflook. Ris tijmblaadjes van de takjes tot je 4 theelepels hebt. Snijd peterselie fijn tot je ca. 3 eetlepels hebt.
  2. Breng een grote pan wat met ruim zout aan de kook en kook de pasta beetgaar. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  3. Verhit terwijl je de pan water hebt opgezet de boter in een hapjespan en bak de champignons en sjalotjes 5 tot 7 minuten tot alles zacht is. Voeg knoflook, tijm en peper en zout toe en bak nog een minuut mee.
  4. Roer de bloem erdoor en bak ook weer een minuut mee. Blus af met wodka of wijn en roer tot vocht en bloem binden. Roer dan beetje bij beetje de bouillon erdoor en vervolgens, crème fraîche, paprikapoeder en cayennepeper. Laat zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt. Roer regelmatig.
  5. Schep de pasta en Parmezaanse kaas door de saus en warm het geheel enkele minuten door tot de kaas gesmolten is. Roer tot slot 2 eetlepels peterselie door de stroganoff en proef of het nog wat zout en/of peper nodig heeft.
  6. Gebruik de rest van de peterselie om te garneren.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *