Super crispy chicken tenders zonder te frituren

Super crispy chicken tenders zonder te frituren

Super crispy chicken… ik vind het heerlijk en vooral wanneer het eerst een tijdje gemarineerd en daarna gefrituurd is. Uit de oven of airfryer vind ik het resultaat toch echt minder juicy en ook wat bleekjes. Maar ja, er zijn mensen die gewoon echt niet willen frituren vanwege de geur of omdat men het te vet vindt. Dat laatste kom ik nog op terug. Maar hoe krijg je crispy chicken tenders (stukken zonder bot) nou toch zo lekker sappig en goudbruin krokant zonder het in de olie te mikken?

Crispy chicken uit de oven of airfryer

Weet je wat het geheim is? Mayonaise! Yep bevat ook vet maar in ieder geval minder dan wanneer je kip onderdompelt in de frituur. Om te beginnen zorgt de mayonaise voor vocht en vet waardoor de kip sappig blijft tijdens het bakken. In de oven of airfryer heeft de kip immers meer tijd nodig dan gefrituurd maar daardoor wordt het wel snel veel droger. Daarnaast helpt de mayo om panko en/of paneermeel goed vast te houden en het vet uit de mayonaise zorgt ervoor dat de paneerlaag heel krokant en goudbruin wordt. Je mengt gewoon mayonaise met eigeel en eventueel naar wens nog andere smaakmakers, doet alle kip tenders erin en wentelt ze daarna met een tang door de paneerlaag. Je zou dit ook met zelfgemaakte schnitzels kunnen doen in plaats van traditioneel paneren (bloem, ei, paneermeel). Is ook weer net iets minder kliederig dan traditioneel paneren.

Ik zeg er overigens wel bij dat ik frituren nog steeds het lekkerst vind, maar dit kan zeker als alternatief!

Crispy chicken frituren te vet en ongezond?

Ja en nee. Laat ik beginnen dat je natuurlijk geen ouderwets frituurvet met veel onverzadigd vet moet gebruiken, dat lijkt me duidelijk. Of dat nou voor crispy chicken of andere gerechten is. Je kunt beter frituren in een gezonde olie, zoals zonnebloemolie. Olijfolie is nog gezonder maar ik vind het weer zonde om een halve fles olijfolie per keer frituren te gebruiken. Meer over zonnebloem versus olijfolie lees je hier. Extra vergine moet je overigens helemaal niet gebruiken om te frituren want dat kan niet goed tegen verhitting en verbrandt snel met een bittere, onaangename smaak als gevolg. En verbrandt is überhaupt niet goed voor je. Dan kom ik ook op het punt ‘per keer’.

Als ik wil frituren gebruik ik geen elektrische frituurpan met olie wat meerdere keren wordt gebruikt. De kwaliteit van de olie holt per keer dat je het verhit hard achteruit en bovendien blijft er altijd residu (van bijvoorbeeld paneerlaagjes) achter wat keer op keer wordt verhit en uiteindelijk verbrand is. Ook niet goed voor je. Ik frituur dus altijd met een kwart tot halve fles zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem op het gas. Dat wil niet zeggen dat ik na één keer gebruik de olie dan direct weggooi. Als het is afgekoeld giet ik het door een trechter met een koffiefilter in een lege fles zodat ik het nog een keer kan gebruiken. Of soms zelfs nog wel een derde keer als de olie niet teveel vervuild is en te sterke smaken (bijvoorbeeld van vis) heeft opgenomen. Smaakt het na een eerste of tweede keer niet meer zo prettig, dan gebruik ik het niet meer en gaat het bij het GFT-afval.

Tot slot: frituren moet je natuurlijk niet een paar keer per week doen, ook niet met gezonde olie. Maar zo af en toe, vooral op de manier hoe ik het doe, is het echt geen doodzonde! 😉 Een wat betreft de geur… de hijger (zo noem ik de afzuigkap 😛 ) op z’n hoogst en even een raam open zetten. Een interieurspray, bijvoorbeeld van Rituals, doet ook wonderen!

Ingrediënten

  • 4-6 kipdijfilets
  • 2 eidooiers
  • 6 el mayonaise
  • 1 el mosterd (kan weggelaten)
  • 100 gr panko
  • 100 gr paneermeel
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 ml neutrale olie
  • Optioneel: droge ranchkruidenmix (recept)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, rasterrekje, kom, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht (airfryer). Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet optioneel een rasterrekje klaar.
  2. Dep de kip goed droog, sla ze iets platter en snijd in repen.
  3. Meng in een kom de eidooiers, mayonaise en mosterd en breng op smaak met zout en peper of ranchkruidenmix. Meng de kip door het mengsel zodat alles goed bedekt is.
  4. Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan. Check met een snufje panko of met een houten lepel of de olie heet genoeg is. Zodra er direct kleine bubbeltjes rond de panko of lepel ontstaan, is het goed. Bak de panko en paneermeel al omscheppend tot het geheel goudgeel is (niet te bruin laten worden!) en alle olie opgenomen. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Deze stap hoeft niet per se maar is echt aan te bevelen voor een nog goudbruiner resultaat. Meng de Parmezaanse kaas erdoor.
  5. Neem reepjes kip uit het mayonaisemengsel, wentel ze door het pankomengsel en leg ze op de bakplaat of op het rekje.
  6. Bak de crispy chicken tenders ca. 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Als je ze direct op het bakpapier hebt liggen, dan halverwege een keer omdraaien.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*