Het wordt steeds lastiger om elke week weer een nieuw ‘broodje van de week’ te bedenken als je dit al zo’n lange tijd doet. En soms kom ik op een idee maar dan blijkt na een check dat ik al zoiets heb. Noem het Alzheimer Light maar als je elke week meerdere nieuwe recepten online zet dan weet je op een gegeven moment ook niet meer alle recepten die je in al die jaren hebt gemaakt 😉 Anyway… na diep graven kwam ik toch weer op een idee en gelukkig had ik dat nog niet eerder gedaan: een broodje surf & turf met biefstuk, garnalen en spek.
Surf & turf
Surf & turf is een gerecht bestaande uit rood vlees, meestal biefstuk, gecombineerde met zeevruchten. Veelgebruikte zeevruchten zijn kreeft, langoustines en garnalen. Doorgaans is dit een voor- of hoofdgerecht maar kan dus ook prima als een heerlijk broodje. Ik doe het in dit geval met gegrilde biefstuk omdat je dit wat dikker kunt snijden maar als je het heel gemakkelijk wilt doen, neem dan gewoon gesneden rosbief van de vleeswarenafdeling (minstens vijf plakjes per broodje). Omdat ik dikker gesneden biefstuk heb gebruikt, heb ik ook gekozen voor grotere garnalen om een beetje in verhoudingen te blijven. Bij rosbiefplakjes kun je dus ook kiezen voor kleinere roze garnalen, die doorgaans ook iets goedkoper zijn. Krokant gebakken spek heb ik gewoon nog als extraatje toegevoegd omdat ik daar nou eenmaal enorm van hou en omdat ik het toch nog in huis had. Ontbijtspek of bacon maakt niet uit (ontbijtspek is vetter dan bacon), kies wat jij het lekkerst vindt.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 4 harde broodjes naar keuze
- 250 gr biefstuk
- 12 grote gekookte garnalen
- 8 plakjes spek
- 1 klein teentje knoflook
- Paar takjes peterselie
- 1 el extra vergine olijfolie
- 1 tl citroensap
- 2 el mayonaise
- Sla (baby romaine of ijsbergsla)
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Optioneel: 1 à 2 tl wasabi of mierikswortel
- Materialen: koekenpan, kom, grillpan
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Verhit een koekenpan en bak het spek zonder olie of boter krokant. Laat afkoelen op keukenpapier.
- Hak wat peterselie fijn tot je ca. 1 eetlepel hebt. Hak de knoflook fijn. Meng in een kom de olijfolie met knoflook, citroensap en peterselie en breng op smaak met zout en peper. Schep de garnalen erdoor.
- Meng de mayonaise eventueel met wasabi of mierikswortel.
- Verhit een grillpan. Snijd de broodjes door en leg ze met de snijkanten in de pan tot ze lichte grillstrepen hebben. Dit hoeft niet per se maar ik vind het altijd wel lekkerder.
- Veeg de pan schoon en bestrijk met een beetje olie. Maal peper over de biefstuk en grill om en om bruin en gaar. Voor medium rare ca. 1,5 minuut per kant. Leg de biefstuk op een bord, maal er wat zout over en laat even rusten. Snijd vervolgens in dunne plakjes.
- Bestrijk de broodjes aan beide kanten met mayonaise. Beleg met sla, spek, biefstuk en garnalen.
[/directions]
Ook lekker met biefstuk of garnalen:
Geef een reactie