Surf & Turf hamburger (garnalen en rundvlees)

Surf & Turf hamburger (garnalen en rundvlees)

Toen ik deze surf & turf  hamburger met Hollandse garnalen op mijn planning zette, was het de bedoeling om nog één keer de barbecue aan te steken. Maar helaas was het geen lekker weer en ik kon de garnalen niet langer bewaren, dus heb ik de burger maar in de grillpan gegrild. De barbecue, gewoon een kleine elektrische, is inmiddels weer opgeborgen in de kelderbox. In ons appartementencomplex zijn barbecues op kooltjes of gas verboden dus voor mij helaas geen buitenkeuken met kamado die je het hele jaar door kan gebruiken 🙁 Echter des te meer feest is het als hij het volgende jaar weer voor het eerst in gebruik gaat 🙂

Surf & Turf

Surf & Turf staat van origine voor een combinatie van zeevruchten en rood vlees. Onder zeevruchten vallen kreeft (ofwel een kreeftenstaart of een hele kreeft), garnalen, inktvis of coquilles (sint-jakobsschelpen), die allemaal kunnen worden gestoomd, gekookt, gegrild, gebakken of gepaneerd en gebakken. Het vlees is doorgaans typisch biefstuk, hoewel er ook andere soorten (rund)vlees worden gebruikt. Een standaardcombinatie is bijvoorbeeld kreeftenstaart en filet mignon (het beste deel van de ossenhaas). Een variatie is dus zoals deze de surf & turf hamburger, die wordt bereid met rundergehakt en zeevruchten zoals kreeft, garnalen of krab. In dit geval met Hollandse garnalen. Waar de term surf & turf precies vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Het vroegst bekende citaat is uit 1961 in de Los Angeles Times. Maar het lijkt mij eigenlijk vrij duidelijk: surf staat voor ‘uit het water’ en turf voor ‘van het land’.

Klik hier voor nog veel meer hamburger recepten!

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 hamburgerbroodjes
 • 200 gr Hollandse garnalen
 • 600 gr rundergehakt, op kamertemperatuur
 • 4 el cocktailsaus (recept)
 • Paar takjes dille
 • Stukje komkommer
 • Paar bladeren ijsbergsla
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kom, barbecue of grillpan, optioneel: keukenweegschaal, hamburgerpers, vleesthermometer

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Als je zelf cocktailsaus maakt, begin daar dan mee. Je hebt nog geen kwart van het recept nodig overigens, slechts 1 eetlepel per burger.
 2. Hak dille fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt. Meng in een kom met de garnalen en cocktailsaus en zet opzij (in de koelkast als het heel warm is). Snijd wat dunne plakjes komkommer (3 à 4 per hamburger) en scheur de bladeren ijsbergsla grof.
 3. Kneed het gehakt met zout en peper en verdeel in 4 gelijke porties, eventueel met behulp van een weegschaal, en maak er burgers van. Superhandig is om ook een burgerpers te gebruiken zodat ze allemaal even groot zijn.
 4. Barbecue of grillpan verhitten.
 5. Halveer de broodjes en grill ze op de snijkanten tot ze mooie grillstrepen hebben.
 6. Grill vervolgens de hamburgers. Hoe lang hangt af van de hitte van de barbecue of de grillpan. Ik houd ca. 4 minuten per kant aan voor medium. Het beste is checken met een vleesthermometer: tussen 55 en 60 graden voor medium en 70 graden voor well done. Zonder thermometer een hamburger een stukje opensnijden en de kleur checken.
 7. Beleg de onderste helften van de broodjes met sla en komkommer. Leg er een hamburger op en verdeel de garnalen erover.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *