Surinaamse bami met kip en komkommerzuur

Surinaamse bami met kip en komkommerzuur

Ik ben niet een heel groot fan van de Surinaamse keuken, maar zo heel af en toe vind ik Surinaamse bami met kip en komkommerzuur wel lekker. Zelf maken heb ik tot nu nog nooit gedaan. Surinaamse bami was voor mij altijd fastfood wat je afhaalt of thuis laat bezorgen. Nu vond ik het tijd worden om het toch eens zelf te maken.

Na een zoektochtje op het web bleek dat alle basisrecepten vrijwel gelijk zijn. Hier en daar wat heel kleine verschillen in de hoeveelheid van een ingrediënt, en de één gebruikt bijvoorbeeld trassi en de ander weer niet. Ik gebruik het wel omdat ik het een heerlijke umami smaakmaker vind, maar laat het gerust weg als je het niet lekker vindt. Ik weet dat het stinkt maar het smaakt verwerkt in een gerecht echt niet zo goor als het ruikt 😉

Surinaamse bami is eigenlijk spaghetti

Het grappige van Surinaamse bami is dat ze het maken met spaghetti! Als je het wel eens hebt afgehaald of laten bezorgen, dan is je dat waarschijnlijk ook wel al opgevallen. Vaak wordt kip er los bij geserveerd maar bij veel recepten die ik tegenkwam is kip gewoon in de bami verwerkt. Dat vond ik zelf ook wel zo makkelijk. Erbij serveert met vaak komkommerzuur en sambal voor wie van pit houdt. Gebruik je mijn recept voor komkommerzuur, laat de dille dan weg want dat past hier niet bij.

Aan de slag!

  • 400 gr spaghetti
  • 350 gr kip(dij)filet
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 maggiblokjes (van die heel kleine vierkante)
  • ½ tl 5 spices poeder
  • 1 tl trassi
  • 1 el tomatenpuree
  • Volle hand verse bladselderijblaadjes
  • Stukje verse gember
  • 2 el ketjap manis (zoet)
  • 5 el ketjap asin (zout; sojasaus)
  • ½ tl zwarte peper
  • Zonnebloemolie
  • Materialen: grote kookpan, fijne rasp, wok of hapjespan

Aan de slag!

  1. Breng een grote pan water met 3 maggiblokjes aan de kook. Kook de spaghetti gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe terug in de pan. Meng een eetlepel zoute en een eetlepel zoete ketjap plus een eetlepel zonnebloemolie erdoor.
  2. Terwijl je de pan water hebt opgezet, ga je gelijk verder. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Haal de blaadjes van de takjes selderij en snijd ze grof. Rasp de gember. Je hebt hiervan 2 theelepels nodig. Snijd de kip in kleine stukjes.
  3. Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is. Voeg het laatste maggiblokje, 5 spices poeder, zwarte peper en een klein scheutje water toe en roerbak ca. 2 minuten.
  4. Voeg de kip toe en roerbak op middelhoog vuur gaar en goudbruin. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak nog een minuut mee.
  5. Schep de spaghetti met de rest van de zoete en zoute ketjap er goed door en warm nog even door. Schep als laatste de selderij erdoor. Proef en breng de Surinaamse bami eventueel nog wat hoger op smaak met zoute en/of zoete ketjap en misschien nog wat meer selderij.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*