Sushi bowl met warmgerookte zalm (koolhydraatarm)

Sushi bowl met warmgerookte zalm (koolhydraatarm)

Deze sushi bowl met warmgerookte zalm maakte ik met bloemkoolrijst in plaats van sushirijst waardoor het koolhydraatarm is. Een voordeel van de bloemkoolrijst is dat je zo dan ook nog eens meer groenten binnen krijgt. Net als bij sushirijst, heb ik de bloemkoolrijst ook op smaak gebracht met Japanse rijstazijn om de smaak zoveel mogelijk te benaderen.

Sushi bowl

Anderen noemen dit misschien eerder een poké bowl, maar ik houd het liever op sushi bowl omdat dit Japanse invloeden heeft. Poke (of poké) is namelijk Hawaïaans en is eigenlijk helemaal geen ‘bowl’ met allerlei ingrediënten. Poke is namelijk niets meer dan fijngesneden rauwe vis, traditioneel tonijn of octopus. Rond 2012 werd poke populair op het vasteland van de Verenigde Staten waar de modernere variant als bowl met meer toevoegingen, zoals rijst, ontstond. In de daarop volgende jaren maakte poke ook opgang in Europa. In de VS werd het overigens poké, dus met een é, om de uitspraak te verduidelijken. Maar goed, ik noem het dus een sushi bowl maar je zou het ook deconstructed sushi kunnen noemen. Waar ik overigens nog een recept van heb. Deconstructed is een manier van voedselbereiding wat een aantal jaren geleden ineens heel hip was in restaurants.

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 2 warmgerookte zalm filets
  • ½ komkommer
  • 1 avocado
  • 2 vellen nori
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl wasabi
  • 3 el mayonaise (suikervrij)
  • 2 tl sriracha
  • Materialen: kookpan, stoommandje of zeef, spiraalsnijder of juliennesnijder, koekenpan, 2 kommetjes

Aan de slag!

  1. Breng een pan water aan de kook en zet daarop een stoommandje of zeef. Doe een deksel erop en stoom de bloemkoolrijst beetgaar. Doe over in een kom en meng de rijstazijn erdoor.
  2. Snijd ondertussen de komkommer met een spiraalsnijder of juliennesnijder in slierten. Heb je dit niet, kan ook gewoon in blokjes. Snijd de avocado in heel dunne plakjes.
  3. Verhit een koekenpan en rooster de norivellen tot ze wat knapperiger zijn. Snijd ze in stukjes.
  4. Meng in een kommetje de sojasaus met de wasabi en in een ander kommetje de mayonaise met sriracha. Maak dit iets dunner met water.
  5. Verdeel de bloemkoolrijst over kommen en besprenkel met het sojasaus-wasabimengsel. Verdeel daarop komkommer, avocado, nori en grof uit elkaar geplukte zalm. Besprenkel de sushi bowl met de srirachasaus.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*