Szechuan roerbak met sperziebonen en gehakt

Szechuan roerbak met sperziebonen en gehakt

Als je het druk hebt of laat thuis bent en toch een gezonde, complete maaltijd wilt eten, dan is een roerbak altijd fijn! Deze szechuan roerbak met sperziebonen en gehakt maak je inclusief voorbereidingen in slechts een half uur! Mits je wel verse, gebroken sperziebonen uit het koelvak in de supermarkt koopt. Diepvries kan overigens ook. Rijst erbij en je hebt een voedzame en gezonde maaltijd!

Szechuan roerbak

Met szechuan (ook sichuan) bij gerechten wordt altijd szechuanpeper bedoeld. Sichuan is tevens een provincie in het midden van China, bekend om haar eigen keuken en vruchtbare grond met hoge opbrengst. Szechuanpeper is een specerij wat daar veel wordt gebruikt in gerechten. En al wordt het peper genoemd, dat is het officieel niet. Szechuanpeper, een rode korrel, heeft een lichte citroensmaak en is niet zozeer pittig, maar geeft bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend, verdovend effect. Het is overigens niet moeilijk te vinden want de meeste supermarkten verkopen het specerij van Silvo.

Ingrediënten

  • 400 gr gebroken sperziebonen (eventueel diepvries)
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 1 rode chilipeper
  • 6 teentjes knoflook
  • Stukje (ca. 4 cm) verse gember
  • 4 bosuitjes
  • 2 tl szechuan peper
  • 40 ml sojasaus
  • 4 tl shaoxing (rijstwijn)
  • 2 tl witte basterdsuiker
  • 4 tl sesamolie
  • 1 el zonnebloem- of arachideolie
  • Voor erbij: gekookte rijst
  • Materialen: kookpan, vergiet, vijzel, wok

Aan de slag!

  1. Kook de sperziebonen ca. 5 minuten in gezouten water beetgaar, spoel onder koud water en laat uitlekken. (Kook ook ondertussen rijst en laat droogstomen).
  2. Wrijf ondertussen de szechuan peper grof in een vijzel. Hak 3 bosuitjes fijn en snijd de vierde in dunne ringetjes. Snipper de knoflook en gember fijn, zo ook de rode peper (naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten).
  3. Verhit een lepel olie in een wok en bak het gehakt rul en bruin. Voeg de helft van de sojasaus, de shaoxing en suiker toe en roerbak 30 seconden mee.
  4. Voeg de szechuan peper, chili, knoflook, gember en de fijngehakte bosui toe en roerbak ca. 2 minuten mee. Doe dan de bonen erbij en roerbak nog een minuut of 2. Roer tot slot de sesamolie en de rest van de sojasaus erdoor.
  5. Serveer de roerbak met rijst en garneer met de in ringetjes gesneden bosui.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*