Taaitaai voor Sinterklaasavond – leuk om met kids te maken

Taaitaai voor Sinterklaasavond – leuk om met kids te maken

Het is vandaag 3 december dus dit recept voor taaitaai is nog net op tijd voor Sinterklaasavond! Het startdeeg voor de taaitaai moet namelijk eerst 24 uur rusten. Sorry, ik heb het niet zelf bedacht! Ik had geen idee hoe je taaitaai moet maken want ik ben nou eenmaal geen bakprinses, dus ging ik op zoek naar inspiratie. Het recept van Rutger Bakt sprak mij het meeste aan, hij is immers een Heel Holland Bakt winnaar (2013) en heeft inmiddels diverse succesvolle bakboeken op zijn naam staan.

Omdat ik recent al pepernoten en kruidnoten maakte, vond ik dat taaitaai daar ook nog bij hoorde. Ik weet nog goed dat ik dit als kind heel lekker vond, samen met echte pepernoten. En dat komt door de anijssmaak, waar ik nog steeds van hou. De rest van het Sint snoepgoed deed me niets. Toen was ik ook al meer van team hartig dan van team zoet 😉

Taaitaai maken

Ik moet zeggen dat ik taaitaai maken een beetje lastig vond. Als je op de tweede dag, na de 24 uur rusttijd van het startdeeg, het deeg gaat afmaken is het vreselijk stug om door te kneden. En ook behoorlijk plakkerig. Uiteindelijk heb ik het in een plastic zak gedaan om het te kneden want het bleef eerst vooral op m’n handen zitten. Ik heb geen idee of dat misschien te maken had met het feit dat ik enkel gewone bloem heb gebruikt en geen roggebloem, wat oorspronkelijk wordt gebruikt. Dat kon ik echter bij mij in de buurt niet vinden. Pepernoten worden normaal ook met roggebloem gemaakt, maar daar ging het wel goed met gewone bloem. Anyway… uiteindelijk is de taaitaai wel gelukt en prima te eten!

Omdat ik niet zo van het bakken ben, heb ik niet allerlei leuk gevormde stekertjes in huis. Alleen ronde in diverse maten dus mijn taaitaai ziet er behoorlijk saai uit. Maar het doet niets af aan de smaak. En ook eerlijk, ik vond het zonde geld om Sint of Pieten stekertjes alleen hiervoor aan te schaffen. Heb jij wel stekertjes in verschillende vormen in huis, gebruik ze! Houd er wel rekening mee dat als ze verschillend van grootte zijn, kleinere korter moeten bakken dan grotere.

Ingrediënten

 • 300 gr bloem (of 200 gr roggebloem en 100 gr bloem)
 • ¼ tl zout
 • 150 gr honing
 • 75 gr donkere basterdsuiker
 • 75 ml water
 • Volgende dag:
 • 40 gr honing
 • 1 el bakpoeder
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1½ tl gemalen anijszaad
 • 1 ei
 • Bloem
 • Materialen: kom, steelpannetje, bakpapier, deegroller, koekvormpjes, kommetje

Aan de slag!

 1. Meng bloem en zout in een kom.
 2. Doe de honing, suiker en water in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Roer dit mengsel door de bloem. Verpak dit plakkerige deeg in vershoudfolie en laat minimaal 24 uur rusten op kamertemperatuur.
 3. Na de rusttijd: verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Snijd het deeg in stukken en doe in een kom met honing, bakpoeder, speculaaskruiden en anijs. Kneed alles goed door elkaar tot een stevig deeg. Het deeg is heel stug dus dit is even werken.
 5. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte. Steek er met een vorm naar wens koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
 6. Klop het ei los in een kommetje en bestrijk de taaitaai ermee. Bak de taaitaai afhankelijk van de grootte 8 tot 12 minuten. De grootte die ik had (ca. 5 cm) waren in 8 minuten gaar.
 7. Neem uit de oven en laat op een raster afkoelen.

Advertentie
 
Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*