Tabouleh van bloemkool met falafel en gegrilde bosuitjes

Tabouleh van bloemkool met falafel en gegrilde bosuitjes

Het was een alweer even geleden dat ik een nieuw vegetarisch recept maakte. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal geen vegadagen meer had want ik eet nog steeds regelmatig vegetarisch maar dan is het gewoon een eenvoudige maaltijd met een kant-en-klare vleesvervanger. Dus vond ik het wel weer eens tijd voor iets nieuws. De tabouleh en falafel zijn op zich niet nieuw maar aan de tabouleh heb ik nu een twist gegeven door deze met bloemkool te maken. En daarbij nog gegrilde bosuitjes omdat ik die toch in huis had en een zalige groene tahinsaus.

Tabouleh en falafel

Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken en bestaat normaal uit bulgur met heel fijngesneden tomaat, komkommer, ui, munt en peterselie. Ik heb dit al heel wat keren in mijn leven gemaakt (zie hier het originele recept), vaak met falafel of als ik gasten heb en allerlei mezze op tafel zet. Deze keer heb ik het echter een klein beetje veranderd en bloemkool in plaats van bulgur gebruikt. Tegenwoordig is ‘bloemkoolrijst’ heel erg in schwung, bijvoorbeeld ter vervanging van koolhydraten of granen. Bloemkoolrijst maak je eenvoudig door verse bloemkool te raspen of te malen in een keukenmachine maar je ziet nu ook kant-en-klaar in de supermarkt, zowel in de koeling als in de diepvries. Diepvries zou ik hier echter niet gebruiken wan dan komt er mogelijk teveel vocht vrij bij de bereiding.

En dan de falafel. Zelf maken is niet enorm moeilijk maar het kost wel wat tijd en werk. Heel soms koop ik ze wel eens kant-en-klaar van Vivera uit gemak als ik weinig tijd heb maar dat haalt het niet bij zelfgemaakt. Neem er gewoon eens de tijd voor! Voor dit recept voor twee personen heb je een half recept voor zelfgemaakte falafel nodig. Is dat toch nog teveel, dan kun je de rest gewoon invriezen. Van origine zijn falafel trouwens echt balletjes, dus niet plat zoals de kant-en-klare, en worden ze gefrituurd. Voor wie liever niet vol in olie frituurt, geef ik in stap 6 ook nog opties om de falafel in de pan of oven te bakken.

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • ½ recept falafel
  • 4 bosuitjes
  • ½ komkommer
  • 1 kleine rode ui of een sjalotje
  • 2 tomaten
  • Van elk ½ bakje: verse peterselie, munt en koriander
  • Handje rucola
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl gemalen komijn
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el tahin
  • Milde olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, koekenpan, keukenmachine of blender, kleine kom

Aan de slag!

  1. Als je zelf falafel maakt, begin dan eerst met het maken van het mengsel en maak er balletjes of kleine burgertjes van.
  2. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de komkommer en tomaten en snijd beide in heel kleine blokjes. Snipper de ui heel fijn en snijd peterselie en munt heel fijn.
  3. Meng in een kom de bloemkoolrijst met de gemalen koriander en komijn, een halve eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Verhit een koekenpan en rooster de bloemkool al omscheppend tot het licht krokant is. Doe terug in de kom en laat afkoelen. Zodra het is afgekoeld, schep je de komkommer, tomaat, ui, peterselie en munt erdoor. Breng op smaak met wat citroensap en zout en peper.
  4. Doe de koriander met steeltjes, rucola, knoflook, wat citroensap en een eetlepel water in de keukenmachine of blender en pureer. Doe de tahin in een kleine kom en verdun met het kruidensap tot een sausje. Mogelijk heb je niet al het kruidensap nodig. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verhit een grillpan goed heet. Snijd een stukje van de onderkant en het lelijke deel van het groen van de bosuitjes, bestrijk ze heel licht met wat olijfolie en grill ze tot ze verkleuren.
  6. Tot slot de falafel:
    1. Kant-en-klaar bereiden volgens aanwijzingen op de verpakking.
    2. Balletjes frituren in zonnebloemolie tot ze goudbruin en krokant zijn. Gebruik minstens een liter olie zodat de falafel kan drijven. Ik gebruik zelf altijd een braadpan zodat ik schone olie kan gebruiken. Ik ben niet zo dol op een friteuse waarin al gebruikte frituurolie of -vet zit.
    3. Als je de falafel platter drukt, dan kun je ze in een beetje zonnebloemolie om en om bakken in de koekenpan of je bestrijkt ze met wat olie, legt ze op een bakplaat met bakpapier en bakt ze ca. 20 minuten (200 graden elektrisch of 180 hete lucht). Halverwege omdraaien.
  7. Verdeel de tabouleh over 2 borden, daarop falafel en de gegrilde bosuitjes en besprenkel met de tahinsaus.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*