Taco cups met gekruid gehakt, cheddar en ranchdressing

Taco cups met gekruid gehakt, cheddar en ranchdressing

Onlangs zag ik bij de Aldi mini tortillas als tijdelijk verkrijgbare weekaanbieding en die hadden ze in drie smaken: naturel, tomaat en knoflook. Dus ging er een pakje in mijn wagentje om uit te proberen. En omdat ik een knoflook addict ben, werd dat uiteraard die smaak. Ik moest er alleen nog iets voor verzinnen. Nou had ik kunnen gaan voor een ‘gewone’ harde of zachte taco maar taco cups stonden ook al een tijdje op mijn to-do lijstje. Ik had ze echter nog nooit gemaakt omdat ik mijn muffinvorm nergens kon vinden en die heb je nodig voor deze snack. Na goed zoeken kwam de vorm gelukkig boven water en zo maakte ik deze taco cups met een redelijk klassieke vulling van gekruid gehakt met gesmolten cheddar en een topping van tomaat, ijsbergsla en ranchdressing. In Mexico gebruiken ze overigens gewoon zure room maar ik hou enorm van ranchdressing, wat meer Tex-Mex is.

Mexicaanse of Tex-Mex taco

Een taco is typisch Mexicaans maar in Mexico zijn taco’s altijd gemaakt van zachte tortillas. De harde schelpen die bij ons heel bekend zijn komen uit de Tex-Mex keuken. Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans, gerechten uit de Amerikaanse staat Texas die beïnvloed zijn door het aangrenzende Mexico. Deze taco cups zijn ook meer Tex-Mex omdat de tortillas krokant zijn, er cheddar wordt gebruikt in plaats van typisch Mexicaanse kaas en door de ranchdressing.

Ingrediënten

  • 12 mini tortillas
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • 100 gr cheddar
  • Handje cherry tomaatjes
  • Beetje ijsbergsla
  • Paar takjes koriander of bladpeterselie
  • Ranchdressing (recept)
  • Milde olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: fijngehakte jalapeño (uit een potje)
  • Materialen: koekenpan, muffinblik 12 stuks, rasp

Aan de slag!

  1. Maak eerst de ranchdressing en zet afgedekt in de koelkast. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een lepel olie in een koekenpan en fruit op matig vuur de ui ca. 5 minuten tot deze glazig is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  3. Doe het gehakt in de pan en maak los met een spatel of houten lepel. Voeg de Mexicaanse kruiden en zout en peper toe en bak het gehakt rul en bruin. Neem de pan van het vuur en giet het vet eraf.
  4. Halveer ondertussen de tomaatjes, schraap de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd wat koriander- of peterselieblaadjes fijn en meng met de tomaatjes. Snijd wat ijsbergsla fijn tot een handje vol.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de cheddar.
  6. Bestrijk de holtes van het muffinblik met olie. Druk en vouw de tortillas in de holtes. Vul de taco cups met het gehakt en verdeel de cheddar erover. Bak de taco cups ca. 10 minuten in het midden van de oven tot de uitstekende randjes krokant zijn en de kaas gesmolten is.
  7. Neem het muffinblik uit de oven en haal de taco cups eruit. Garneer ze met ijsbergsla, tomaat en eventueel jalapeño en druppel er wat ranchdressing over.

Meer taco’s:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*