Taco’s met kruidig gehakt

Taco’s met kruidig gehakt

Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst taco’s heb gegeten. Volgens mij was dat zeker 20 jaar geleden (destijds nog uit een pak met kant-en-klare zakjes en potjes). En dan heb ik het over de harde tacoschelpen die we hier veel zien. In Mexico kennen ze die namelijk niet, daar zijn taco’s gevulde maïstortilla’s die wij weer een wrap noemen. De tacoschelpen zijn jaren geleden komen overwaaien uit de Amerikaanse Tex-Mex keuken. Maar goed, ik heb ze nu dus weer eens gegeten. Ik had nog rundergehakt in de vriezer en ik wilde er iets mee doen wat ik anders nooit eet. En ja, de schelpen komen uit een doos; ik had gewoon zin in de knapperige dingen 😉 En bovendien zit er geen troep in, enkel maïsmeel, zonnebloemolie en zout, dus dan mag het van mij. Het is overigens wel even wat werk om alles voor te bereiden, maar koken komt er nauwelijks aan te pas. Alleen even het gehakt bakken. Voorbereidend werk kun je ook al eerder op de dag doen. Dan heb je later nog maar een kwartiertje nodig om het gehakt te bakken (of weer warm te maken) en de taco’s in de oven te warmen. Daarna zet je alles gezellig in schaaltjes/schalen op tafel en kan iedereen zelf de taco’s vullen. Ook leuk om bij een borrel te serveren!

Ingrediënten

  • 12 taco’s
  • 500 gr rundergehakt
  • Mexicaanse kruiden- en specerijenmix (recept)
  • 4 grote tomaten, zonder zaden en in blokjes gesneden
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • IJsbergsla, fijngesneden
  • 150 gr gerijpte cheddar, geraspt
  • Klein potje jalapeño pepers, grof gehakt
  • Guacamole (recept)
  • 250 ml kruidige tomatensaus (gezeefde tomaten met ui, knoflook en kruiden)
  • Crème fraîche of zure room
  • 2 bosuitjes in dunne ringetjes
  • Handje korianderblaadjes (of peterselie), fijngehakt
  • 3 el milde olijfolie
  • Versgemalen zout en zwarte peper
  • Materialen: en heleboel schaaltjes, ovenschaal, koekenpan

Aan de slag!

  1. Zorg dat je alles wat je moet snijden, raspen en hakken al klaar hebt. Ook de guacamole en de Mexicaanse mix.
  2. Doe de tomaten, rode ui, sla, cheddar, jalapeños, guacamole, crème fraîche/zure room, bosuitjes en koriander in schaaltjes. Doe de tomatensaus in een vuurvast schaaltje.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de tacoschelpen naast elkaar in een grote ovenschaal.
  4. Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan en bak het gehakt rul. Het mag best nog een beetje grof zijn. Voeg voldoende Mexicaanse mix toe tot het gehakt flink kruidig smaakt en bak nog even mee. Houd warm op laag vuur.
  5. Zet de schaal met de tacoschelpen 5 minuten in het midden van de oven. Verwarm de tomatensaus ondertussen in de magnetron.
  6. Doe het gehakt over in een schaal.
  7. Zet alle schaaltjes/schalen op tafel zodat iedereen naar eigen smaak de taco’s kan vullen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*