Taco’s met gekruide gehaktballetjes en pico de gallo

Taco’s met gekruide gehaktballetjes en pico de gallo

Ik had weer eens zin in taco’s maar voor de verandering weer eens de harde schelpen in plaats van zachte. Laatste keer dat ik harde taco’s at, was ergens een jaar of vier geleden. Ik wilde met de vulling echter wel iets nieuws doen dus deze keer heb ik gehaktballetjes gemaakt die ik flink op smaak heb gebracht met een Mexicaanse kruiden- en specerijenmix. En uiteraard mocht pico de gallo niet ontbreken!

Taco’s

Als ik taco’s eet, zijn het meestal de zachte zoals ze ook in Mexico geserveerd worden. Deze harde taco’s kennen ze daar namelijk helemaal niet. De harde schelpen zijn afkomstig uit de Tex-Mex keuken. Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans, dus gerechten uit het grensgebied tussen het Amerikaanse Texas met Mexico invloeden. De Mexicaanse taco is een kleine (maïs)tortilla die even licht wordt getoast en dan gevuld en dichtgevouwen.

De kruidenmix die ik voor de gehaktballetjes heb gebruikt, maak ik overigens altijd zelf in voorraad in een potje (net als voor shoarma, gyros en köfte). Maar als je dat makkelijk vindt, kun je uiteraard ook een zakje taco of fajita mix gebruiken.

Ingrediënten

  • 8 taco schelpen
  • 400 gr rundergehakt
  • 3 el Mexicaanse kruiden (recept)
  • 1 ei
  • 100 gr geraspte kaas
  • Paar bladeren ijsbergsla
  • Zure room
  • 1 limoen
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Voor de pico de gallo:
  • 4 tomaten
  • Bakje koriander
  • 1 grote (rode) ui
  • Limoensap
  • Scheutje olijfolie
  • Optioneel: jalapeño pepers (kan ook gesneden uit een potje)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: 2 kommen, koekenpan, schaaltjes

Aan de slag!

  1. Halveer de tomaten en lepel het vocht met de zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Snipper de ui heel fijn en hak de koriander. Als je jalapeño gebruikt, ook fijnsnijden. Meng dit in een kom en breng op smaak met limoensap, olijfolie en peper en zout. Zet tot gebruik afgedekt weg.
  2. Meng het gehakt met de kruiden en het ei en breng eventueel nog wat meer op smaak met zout en peper. Draai er 16 of 20 gehaktballetjes van.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op matig vuur in 8 tot 10 minuten rondom bruin en gaar. Verwarm ondertussen de taco’s in de oven, snijd de ijsbergsla in heel fijne reepjes en snijd de limoen in partjes.
  4. Doe de pico de gallo, kaas, gehaktballetjes, zure room, sla en limoenpartjes in schaaltjes en zet alles met de taco’s op tafel zodat iedereen zelf de taco’s kan vullen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*