Taco’s met kruidige gegrilde kip en korianderrijst

Taco’s met kruidige gegrilde kip en korianderrijst

Als ik iets met kip wil eten, dan koop ik meestal vier kipfilets of kipdijfilets en gaat wat ik niet nodig heb de vriezer in. Ook had ik nog een aangebroken pak kleine tortilla’s in de koelkast van een wrap die ik met Pasen tijdens de brunch op tafel had. Een aangebroken verpakking tortilla’s kun je goed afgesloten prima nog een week bewaren in de groentelade in de koelkast. En anders, als je er geen bestemming meer voor hebt, maak je er lekker tortillachips van. Verder lag er nog een tomaat op de fruitschaal en rijst heb ik altijd in huis. Dus werd het vandaag voor fastfood vrijdag met nog wat extra ingrediënten taco’s met kruidige gegrilde kip, frisse korianderrijst en tomatensalsa.

Tomatensalsa moet je overigens niet zien als een saus, al noemen de Mexicanen het ‘salsa’. Hier gaat het om een fijngesneden tomatensalade. Wil je wel iets erbij als dip of om op de taco’s te scheppen, dan is guacamole of een ranchdip lekker of gewoon simpel zure room. De korianderrijst is verder nog heerlijk fris op smaak gebracht met limoenrasp. Hou je niet van koriander? Laat het weg of vervang het door peterselie of basilicum als je toch dat frisse groene als contrast wilt.

Taco’s

Taco’s kennen wij als iets Mexicaans en dat is natuurlijk ook zo. Alleen kennen velen van ons taco’s als harde, krokante schelpen die je in een doosje koopt en even warm maakt in de oven. En dat is dus weer niet een Mexicaanse taco maar een Tex-Mex taco. Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans, dus eten uit het Amerikaanse Texas met Mexicaanse invloeden. Mexicaanse taco’s zijn kleine (maïs)tortilla’s die even licht wordt getoast en dan gevuld en dichtgevouwen. Om verwarring te voorkomen worden dit vaak soft taco’s genoemd. Voel je echter vrij om wel de krokante schelpen te gebruiken als je dat lekker vindt. Ik vind ze niet vies maar lastig te eten. Als je een hap neemt, dan breken ze snel en valt de helft van de vulling eruit. Wat ik dan wel eens doe is zachte tortilla’s dubbel vouwen om een stangetje van het ovenrek en ze dan in de oven bakken (een paar minuten op 180 graden) tot ze wat krokanter zijn maar niet keihard. Op die manier heb je ook een mooie schelpvorm die makkelijk te vullen is. Zie foto onderaan.

Ingrediënten

  • 8 kleine tortilla’s of harde taco’s
  • 2 à 3 kipdijfilets
  • 1 limoen
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 100 gr rijst
  • Verse koriander
  • Sla (soort naar wens)
  • 2 tomaten
  • 1 sjalotje of kleine (rode) ui
  • Geraspte kaas
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: rasp, schaal, kookpan, kommetje, grillpan

Aan de slag!

  1. Rasp de limoen en pers ‘m uit. Meng in een schaal 1 eetlepel olie, 2 eetlepels limoensap, chilipoeder, komijn, korianderpoeder en knoflookpoeder en breng op smaak met zout en peper. Leg de kip in de marinade en zet 2 uur afgedekt in de koelkast. Tussentijds een keer omdraaien.
  2. Kook de rijst in gezouten water volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af, roer de limoenrasp erdoor en laat met het deksel op de pan droogstomen.
  3. Snijd ondertussen zoveel korianderblaadjes fijn tot je 3 eetlepels hebt. Snipper de sjalot/ui en snijd wat sla fijn. Snijd de tomaten (zaden en vocht eruit geschept) in stukjes. Meng in een kommetje de tomaten met de ui, 1 eetlepel koriander en een eetlepel limoensap.
  4. Verwarm de tortilla’s volgens aanwijzingen op de verpakking of verwarm ze in de oven zoals ik eerder heb beschreven.
  5. Verhit op hoog vuur een grillpan tot deze echt goed heet is. Bestrijk met wat olie en verlaag het vuur. Grill de kip ca. 4 minuten. Bestrijk met nog wat marinade, draai om en grill nogmaals ca. 4 minuten. Check of de kip gaar is door er een satéprikker in te prikken. Komt er een heldere, niet roze vloeistof uit, dan is de kip gaar. (Geen vloeistof is te gaar).
  6. Snijd de kip in repen en schep de rest van de koriander door de rijst.
  7. Vul de taco’s met korianderrijst, sla, het tomatenmengsel en kip en strooi er wat geraspte kaas over.

Meer taco’s:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*