Tagliatelle Chicken Alfredo (kip, Parmezaan, room, boter)

Tagliatelle Chicken Alfredo (kip, Parmezaan, room, boter)

Tagliatelle Chicken Alfredo is ultiem comfort food! Maar het vliegt door de room, boter en Parmezaan wel direct naar je heupen 😉 Ik heb me daar inmiddels wel bij neergelegd. Halverwege mijn 40e en 45e werd ik flink zwaarder maar nu ben ik bijna 50 en is mijn gewicht al 5 jaar stabiel, aan de bovengrens van de groene BMI zone. Ik voel me er prima bij dus ik vind het wel best. Tagliatelle Chicken Alfredo is uiteraard ook nog met kip, een Amerikaanse aanpassing op de klassieke Fettuccine Alfredo. In de VS is het ook populair om gekookte broccoli toe te voegen maar ik lust het niet. Voel je echter vrij om het wel te gebruiken als je een liefhebber bent.

Chicken Alfredo

Fettuccine Alfredo is één van de simpelste pastagerechten die Italië kent. De warme pasta wordt omgeschud met boter en Parmezaanse kaas en dat is het. Fettuccine is overigens hetzelfde als tagliatelle, het verschil is dat deze lintpasta in Noord-Italië tagliatelle wordt genoemd en rond Rome tot Zuid-Italië fettuccine. Room hoort dus niet in een klassieke Alfredo, dat is samen met kip en vaak ook broccoli door de Amerikanen toegevoegd (ik vermoed door Italiaanse immigranten) en gaven zij het de naam Chicken Alfredo.

Ingrediënten

 • 2 grote kipfilets of 4 kleine kipdijfilets
 • 300 gr tagliatelle
 • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 • 4 teentjes knoflook
 • ¼ tl nootmuskaat
 • Paar takjes platte peterselie
 • 250 ml room
 • 120 gr boter
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: heel kleine, gekookte broccoliroosjes
 • Materialen: grote kookpan, hapjespan, aluminiumfolie

Aan de slag!

 1. Breng een grote pan water met zout (1 tl per liter water) aan de kook en kook de tagliatelle beetgaar. Als de tagliatelle eerder gaar is dan de saus, dan een kopje kookwater eruit nemen en de pasta afgieten in een vergiet.
 2. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en maal peper en zout over beide zijden van de kip (kip eerst goed droogdeppen).
 3. Bak de kip 5 tot 7 minuten tot de onderkant goudbruin is en draai om. Voeg 20 gram boter toe en bak de andere kant ook weer 5 tot 7 minuten. Om te checken of de kip gaar is gebruik je een vleesthermometer (kerntemperatuur 70-73 graden) of je snijd het een stukje op het dikste deel in (dit maakt ook niet uit want je snijdt de kip later toch in plakken).
 4. Hak ondertussen de knoflook.
 5. Neem de kip uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie met de glanzende kant naar binnen.
 6. Verhit de rest van de boter in de pan. Voeg de knoflook toe en fruit even kort aan. Roer de room, driekwart van de Parmezaan en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 4 minuten inkoken. Als de saus heel dik is, dan wat van het kookwater van de pasta toevoegen.
 7. Snijd ondertussen de kip in plakjes.
 8. Schep de tagliatelle, en optioneel de broccoli, door de saus en warm nog even door.
 9. Verdeel tagliatelle over diepe borden en daarop plakjes kip. Garneer de chicken alfredo met de rest van de Parmezaan, peterselie en eventueel nog wat versgemalen peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*