Tagliatelle met tuinerwten, bacon, little gem en bosui

Tagliatelle met tuinerwten, bacon, little gem en bosui

Ik heb al vaker beschreven dat ik elke week op vrijdag een weekplanning voor de volgende week maak en daarbij kijk wat er allemaal nog in huis is. Zo is ook dit gerecht ontstaan. Tagliatelle en wat andere ingrediënten uit de standaard voorraad, tuinerwten in de vriezer, een struikje little gem waarvan maar 2 blaadjes waren gebruikt, een aangebroken bakje roomkaas en dragon en bosuitjes uit mijn kruidentuintje op balkon. Alleen bacon heb ik erbij gekocht en zo had ik weer een complete maaltijd! Voor een vegetarisch versie laat je de bacon gewoon weg en gebruik je groentebouillon in plaats van kippenbouillon.

Tagliatelle herkomst

De pastasoort tagliatelle ken je uiteraard wel maar wist je dat pastasoorten streekgebonden zijn? Pasta wordt natuurlijk in heel Italië gegeten maar elke streek heeft zijn eigen specialiteit. Tagliatelle komt uit de noordelijke regio Emilia-Romagna met Bologna als hoofdstad. Uit deze regio komen ook Parmaham, Parmezaanse kaas en Aceto Balsamico di Modena. Ragù alla Bolognese (Bolognesesaus) komt ook uit deze streek en wordt altijd met tagliatelle gegeten, dus niet met spaghetti zoals wij dat meestal doen. En dit moet echt even van mijn hart: een tomatensaus met allerlei roerbakgroenten en gehakt mag je niet om het even Bolognese noemen! Echt. Niet. Noem het dan tomatensaus met groenten en gehakt. De Italianen (vooral de oudere garde) zijn vrij star als het gaat om hun authentieke recepten! De basis van bolognesesaus is gehakt, tomaat, rode wijn, runderbouillon en soffritto: het gouden trio van wortel, bleekselderij en ui. En vervolgens moet deze saus uren pruttelen tot het heel dik is met amper nog vocht.

Ingrediënten

  • 200 gr tagliatelle
  • 100 gr baconreepjes
  • 200 gr tuinerwten (diepvries)
  • 1 stronkje little gem (mini romaine)
  • 2 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el droge witte vermouth (of witte wijn)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 4 el roomkaas
  • 1 el verse of 1 tl gedroogde dragon
  • 1 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: klein pannetje, kookpan, hapjespan, tang

Aan de slag!

  1. Doe het bouillonblokje met 250 ml water in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het blokje is opgelost, vuur lager draaien en de bouillon zachtjes laten inkoken tot ca. 50 ml. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes, hak de knoflook fijn en snijd de little gem in de lengte in 8 partjes.
  2. Breng ondertussen een pan wat met ruim zout aan de kook en verhit de olie in een hapjespan. Bak de bacon met de knoflook een minuut. Schenk de vermouth erbij en laat aan de kook komen.
  3. Doe de tagliatelle in de pan en kook volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  4. Zodra de tagliatelle in de pan zit, ga je verder met de saus. Voeg de tuinerwten toe aan de bacon samen met de roomkaas en de ingekookte bouillon. Roer goed door en voeg vervolgens dragon, little gem en bosui toe. Doe het deksel op de pan en laat 3 tot 5 minuten zachtjes pruttelen tot de little gem zachter is. Breng op smaak met peper. Proef of het nog wat zout nodig heeft. Waarschijnlijk niet nodig omdat de bacon en ingekookte bouillon al voldoende zout zijn. Voor mij was het in ieder geval niet nodig.
  5. Ondertussen moet de tagliatelle gaar zijn. Neem met een tang uit het water en doe bij de saus. Schep het geheel voorzichtig om en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*