Tagliatelle met witlof en krokante rauwe ham

Tagliatelle met witlof en krokante rauwe ham

De laatste keer dat ik witlof heb gegeten is alweer meer dan een jaar geleden, verwerkt in een salade. Dat ik het nooit eet komt ook omdat ik gekookte witlof sowieso niet zo lekker vind. Ook met ham en kaas uit de oven staat niet op mijn favorietenlijstje. Witlof wordt zo snel snotterig, gruwel! Rauw vind ik het echter wel lekker of even geroerbakt zoals in dit recept met tagliatelle en krokante rauwe ham. Overigens niet helemaal van mezelf maar van Jeroen Meus maar ik heb het wel aangepast.

Hoe gezond is witlof?

Heel gezond! De groente staat stijf van de vitamine C en daarnaast bevat het nog vitamine B1 en B2, calcium, ijzer en kalium. Witlof bestaat voor 90 procent uit vocht en is daarom ook heel laag in calorieën. Vroeger was witlof heel bitter maar dat is in de loop der tijd steeds minder geworden. De bittere smaak is er letterlijk uit geteeld omdat de meeste mensen van nature niet zo dol zijn op een bittere smaak. Door verhitting wordt de smaak ook zachter maar met koken gaan de gezondheidsvoordelen rap naar beneden. Juist dat bittere stimuleert de lever en versterkt de stofwisseling en vertering. Er bestaat zelfs een spreekwoord: “bitter in de mond maakt het hart gezond”.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 500 gr tagliatelle
  • 1 kilo witlof
  • 4-6 plakjes rauwe ham
  • ½ bakje verse salie
  • ½ bakje platte peterselie
  • Nootmuskaat
  • 25 gr boter
  • 1 el neutrale olie
  • 100 ml witte wijn
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, hapjespan, kookpan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de rauwe ham op de bakplaat en laat ze ca. 20 minuten drogen. Neem uit de oven en laat uitlekken op keukenpapier. Je kan ze ook gewoon bakken in een koekenpan, gebruik dan een heel klein beetje olie.
  2. Halveer ondertussen de witlof in de lengte en snijd ze in reepjes van ca. 2 cm. Hak de peterselie fijn en rasp Parmezaanse kaas heel fijn tot je ca. 3 eetlepels hebt.
  3. Verhit de olie in een hapjespan en frituur de blaadjes salie licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Breng ook tegelijk een pan water met zout aan de kook en kook de tagliatelle al dente. Bewaar een soeplepel van het kookwater. Giet de pasta af in een vergiet en spoel met koud water.
  5. Verhit de boter in de hapjespan en bak de witlof tot het zacht (niet te zacht!) begint te worden. Blus af met de wijn en laat inkoken tot de wijn vrijwel geheel verdampt is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  6. Verkruimel de salie maar laat 4 blaadjes achter ter garnering. Schep de salie met de peterselie en Parmezaan door de witlof en meng vervolgens de tagliatelle met het kookwater van de pasta erdoor. Proef of het nog wat zout en/of peper nodig heeft.
  7. Verdeel de pasta over borden of kommen en garneer met grof verkruimelde rauwe ham, wat geschaafde Parmezaan en de overgebleven blaadjes salie.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *