Tajine met pittige kip en kikkererwten

Tajine met pittige kip en kikkererwten

Mijn tajine stond een beetje stof te happen, al ruim een jaar. Ik vond het dan ook hoog tijd om hem door een sopje te halen en ‘m weer eens zijn doel te laten dienen. En dat is dus dit gerecht met pittige kip en kikkererwten geworden. Uiteraard mocht hierin het typisch Marokkaanse specerijenmengsel ras el hanout niet in ontbreken.

In de Marokkaanse keuken gebruikt men vaak gedroogd fruit in (tajine)gerechten, zoals abrikozen, dadels en vijgen. Ik heb echter een gruwelhekel aan fruit in warm eten, dus laat ik het weg of vervang het door iets anders. Bijvoorbeeld olijven of tomaat (wat plantkundig gezien eigenlijk ook een vrucht is). In dit gerecht heb ik olijven gebruikt omdat tomaat al aanwezig was. Hou je wel van fruit in je eten, kies hier dan voor gedroogde abrikozen, dat past hier goed in.

Eet het gerecht met couscous en flatbread. Het flatbread gebruik je dan traditioneel in plaats van bestek. Eventueel nog een lekker dikke Turkse of Griekse yoghurt erbij om het pittige van de harissa en chilivlokken te blussen.

Ingrediënten

  • 200 gr kipdijfilet
  • 600 gr kipkluifjes (pootjes en vleugeltjes)
  • Blik (400 gr) tomatenblokjes
  • Blik (400 gr) kikkererwten, uitgelekt
  • 100 gr groene olijven (of gedroogde abrikozen in kwarten)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el harissa
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl chilivlokken
  • 400 ml kippenbouillon
  • 2 el verse, gehakte munt
  • 2 el verse, gehakte peterselie
  • 1,5 el zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, grote tajine (of braadpan met dikke bodem)

Aan de slag!

  1. Snijd de kipdijfilet in grove blokjes. Doe ze samen met de kipkluifjes in een kom en meng goed met de harissa. Dek af en zet minsten een uur in de koelkast.
  2. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Munt en peterselie kun je ook alvast fijnhakken maar bewaar dan wel afgesloten in de koelkast zodat het niet slap wordt.
  3. Zet de bodem van de tajine op hoog vuur en verhit de olie. Bak de kip in ca. 3 minuten rondom snel lichtbruin. Schep de kip eruit en verlaag het vuur.
  4. Fruit de ui ca. 5 minuten tot deze zacht is. Roer de knoflook, ras el hanout en chilivlokken erdoor.
  5. Voeg de kip toe, samen met de tomatenblokjes en olijven (of abrikozen). Voeg kippenbouillon toe tot aan de rand. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Draai het vuur wat hoger en breng het geheel aan de kook. Doe het deksel van de tajine erop, draai het vuur weer lager en laat een uurtje pruttelen. Als het tussentijds te droog lijkt te worden, voeg dan nog wat bouillon toe. Roer na 45 minuten de kikkererwten erdoor. Gebruik je een braadpan, doe dan het deksel iets schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen, net als bij het schoorsteentje van de tajine.
  7. Schep vlak voor serveren de peterselie en munt erdoor. Houd eventueel een klein beetje apart om ter garnering erop te strooien.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*