Taquitos met kip, kaas, pico de gallo en ranchdressing

Taquitos met kip, kaas, pico de gallo en ranchdressing

Mijn vaste volgers weten inmiddels wel dat ik graag gerechten maak met tortilla’s. Als wrap, taco, quesadilla, tostada of zelfs als pizza. Nu is daar weer iets nieuws bijgekomen: Mexicaanse taquitos! Gevuld met kip en kaas en geserveerd met pico de gallo en ranchdressing. Ik heb deze gemaakt omdat ik nog van een wrap tortilla’s en kip over had, en de ingrediënten voor pico de gallo en droge kruiden voor de ranchdressing heb ik altijd in huis.

Wat zijn taquitos?

Taquitos (letterlijk: kleine taco’s) zijn opgerolde tortilla’s met een vulling die vervolgens knapperig worden gefrituurd. Ik heb in dit geval dus kip en kaas als vulling gebruikt. Kaas kan cotija zijn, maar ook Monterey Jack, cheddar of een mix. Die eerste twee vind je hier niet in de supermarkt maar zijn weel goed vervangbaar. Voor cotija kun je Parmezaan gebruiken en Monterey Jack schijnt vergelijkbaar te zijn met Goudse jong belegen of belegen. Ik heb gekozen voor een mix van cheddar en jong belegen.

Verder worden taquitos doorgaans geserveerd met toppings als zure room, guacamole, salsa en kaas. Salsa betekent letterlijk saus maar in Mexico is dat zeker niet altijd een vloeibare saus. Vaak is dat meer een fijngesneden salade zoals de pico de gallo die ik als topping heb gekozen. En in plaats van zure room heb ik ranchdressing gemaakt omdat ik het kruidige daarvan zo heerlijk vind. Hiervoor heb ik mijn recept met de droge mix gebruikt en dan de dikke versie zonder karnemelk.

Frituren of in de oven?

Zoals gezegd worden taquitos gefrituurd maar ze kunnen ook in de oven. Ik heb beiden geprobeerd. Frituren vond ik een nadeel hebben. De tortilla’s worden al heel snel goudbruin en superknapperig en dan moeten ze echt uit de olie. Alleen heeft de vulling dan nog amper tijd gekregen om goed warm te worden en is de kaas nauwelijks gesmolten. In de oven is minder knapperig maar je hebt dan wel een warme vulling met gesmolten kaas.

Ingrediënten

  • 8 kleine tortilla’s
  • 350 gr kip (dij)filet
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 125 gr geraspte cheddar
  • 65 gr geraspte (Goudse) jong belegen
  • ½ liter zonnebloem- of arachideolie
  • Voor de pico de gallo:
  • 2 grote tomaten
  • 1 kleine (rode) ui
  • 1 kleine groene peper (jalapeño schijfjes uit een potje kan ook)
  • Paar takjes verse koriander of bladpeterselie
  • 1 teentje knoflook
  • Limoensap
  • Verder nodig:
  • Ranchdressing (recept)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, 2 kommen, cocktailprikkertjes, braadpan of frituurpan of ovenschaal

Aan de slag!

  1. Breng een pan water met het bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur laag en pocheer (tegen de kook aanhouden) de kipfilets ca. 15 minuten. Neem ze uit het water en laat afkoelen.
  2. Maak ondertussen de ranchdressing volgens recept en de pico de gallo. Voor deze laatste de tomaten ontdoen van vocht en zaadjes en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden. De peper ontdoen van zaden en zaadlijsten en ook fijnsnijden. De ui snipperen, knoflook fijnsnijden of persen en koriander of peterselie fijnsnijden. Dit alles in een kom mengen en op smaak brengen met limoensap. Als je zout wilt toevoegen doe dit dan pas vlak voor gebruik. Anders gaat het zout vocht onttrekken aan de tomaat en wordt de salade waterig.
  3. Pluk de kip met 2 vorken uit elkaar en meng in een kom met de kaas en specerijen. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de tortillas op een stapeltje op een bord en verwarm een minuut in de magnetron zodat ze wat zachter worden.
  5. Verdeel het mengsel van kip en kaas uit het midden in een streepje over de tortillas en rol ze strak op. Zet vast met een prikkertje. Maak ook de uiteindes dicht met een prikkertje zodat de vulling er niet uit kan tijdens het frituren.
  6. Verhit de olie tot 180 graden in een braadpan en frituur 3 à 4 taquitos tegelijk 3 tot 5 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest. Een frituurpan kan ook maar dan wel met schone olie en niet frituurvet.
  7. Verwijder de prikkers en serveer de taquitos met de pico de gallo en ranchdressing.
  8. In de oven: Leg de taquitos naast elkaar in een ovenschaal. De open uiteindes hoef je hiervoor niet dicht te maken met een prikkertje. Strooi er eventueel nog wat kaas over en zet de schaal 20 tot 30 minuten in de oven. (De foto hieronder is uit de oven).

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*