Tarte tatin met verse pruimen en amandelen

Tarte tatin met verse pruimen en amandelen

Elke zondagmiddag vul ik sinds anderhalf jaar voor mijn bejaarde buurman (80+ en hartpatiënt) zijn medicijnenbakjes voor de hele week want anders gaat hij niet goed met zijn medicijnen om. Dat werd duidelijk na zijn laatste ziekenhuisopname anderhalf jaar geleden dus ik zorg ervoor dat hij elke dag ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds de juiste pillen inneemt. Vaak krijg ik dan ook fruit of een bloemetje van hem en dat is een grappig verhaal. Hij doet dan namelijk altijd alsof hij dat speciaal voor mij koopt maar dat is dus helemaal niet zo. Als gepensioneerd dominee krijgt hij nog regelmatig bezoek van zijn ‘volgelingen’ die fruit of bloemen voor hem meebrengen en dat komt dus altijd bij mij terecht 😉 Hij verdomd het echt om fruit te eten of bloemen in een vaas te zetten. Zo kreeg ik afgelopen zondag een zak pruimen maar ik geef ruiterlijk toe dat ik ook niet zo’n grote fruiteter ben en dat die zak pruimen bij mij ook niet zou zijn opgegaan. Echter vind ik het ook zonde om weg te gooien dus heb ik een tarte tatin met pruimen en amandelen gemaakt waarvan hij zelf ook weer een flink stuk heeft gekregen! De rest van de tarte tatin heb ik overigens ook weggegeven want dit is mij echt veel te zoet door de karamel.

Tarte tatin

Een tarte tatin is denk ik wel één van de makkelijkste taarten om te maken. Oorspronkelijk was het een omgekeerde appelaart die in 1889 in Frankrijk per ongeluk werd gemaakt door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin. Wat er precies mis ging lees je hier. Tegenwoordig wordt er ook ander stevig fruit gebruikt, zoals pruimen, abrikozen of peren. Een tarte tatin bestaat uit fruit in een laag gekaramelliseerde suiker en boter waarop het deeg wordt gelegd en dus op z’n kop wordt gebakken. Na het bakken keer je de taart op een schaal of bord om waardoor de karamel in de taart loopt.

Ingrediënten

 • 6-8 pruimen
 • 50 gr amandelen zonder vlies
 • 200 gr bloem
 • 275 gr suiker
 • 125 gr koude boter + 50 gr
 • 1 ei
 • ½ tl zout
 • Poedersuiker
 • Materialen: kom, vershoudfolie, koekenpan, sauspannetje, lage taartvorm van ca. 20 cm, platte schaal of groot bord, theezeefje

Aan de slag!

 1. Snijd de boter in kleine stukjes en klop het ei los. Meng in een kom de bloem met 75 gram suiker, ei, boter en zout en kneed enkele minuten door. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
 2. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kwarten.
 3. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en hak ze grof.
 4. Smelt in een sauspannetje de rest van de suiker met 100 ml water en 50 gram boter op laag vuur en laat lichtbruin karamelliseren. Blijf goed opletten dat het niet aanbrandt! Laat iets afkoelen tot het wat dikker is en giet het vervolgens in de taartvorm.
 5. Strooi de amandelen in de karamel en leg de pruimen erin.
 6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 7. Bestuif en werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap net iets groter dan de vorm. Leg de deeglap op de pruimen en duw de randen een beetje naar binnen in de vorm.
 8. Bak de tarte tatin in 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat de buiten de oven iets afkoelen.
 9. Leg een platte schaal of groot bord op de taartvorm en keer de tarte tatin voorzichtig om. Zeef er tot slot een beetje poedersuiker over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*