
Tartiflette
Ik ben dol op skiën, al heb ik het inmiddels al jaren niet meer gedaan. Vooral in de grote, uitgestrekte gebieden van Frankrijk. Les Trois Vallées, met om en nabij 600 km pisten, is mijn ultieme favoriet. Om thuis af en toe een beetje wintersportgevoel te krijgen, maak ik wel eens tartiflette. Het is een typisch winters, en zeer machtig, boerengerecht uit de Haute Savoie, een gebied in de Franse Alpen. Ik heb het in Frankrijk ontelbare malen tijdens de lunch gegeten, als brandstof voor een middag pistekilometers vreten 😉 Omdat tartiflette zo ontzettend machtig is, eet ik het alleen met vers, knapperig stokbrood. Wil je er toch iets extra’s bij, maak dan een eenvoudige salade.
De Franse kaas die hiervoor wordt gebruikt is reblochon. Niet een kaas die je in elke supermarkt ziet liggen maar een goede kaaswinkel heeft het meestal wel. De kaasboer bij mij in de buurt heeft het overigens niet eens omdat er geen vraag naar is, maar gelukkig is er AH XL in de buurt en die heeft het wel. Niet goedkoop; € 4,49 per 230 gr en je hebt er dus twee nodig voor dit recept. Je ziet ook wel eens kaasjes waarop ‘fromage pour tartiflette’ staat, maar meestal is dat geen authentieke reblochon D.O.P. Ze zijn vaak gemaakt van gepasteuriseerde melk, terwijl echte reblocon altijd rauwmelks is. Veel karakteristieker van smaak en ook sterker van geur. Let dus goed op de verpakking als je deze kaas tegenkomt. Hij is overigens vaak wel een stuk goedkoper dan de reblochon D.O.P.
Ingrediënten
- 1,2 kg vastkokende aardappels
- 250 gr gerookte spekblokjes
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 400-500 gr reblochon
- 4 el crème fraîche
- 100 ml droge witte wijn (kan weggelaten worden)
- 1 el eendenvet of arachideolie
- Boter
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, ovenschaal, koekenpan
Aan de slag!
- Schil de aardappels en halveer ze. Snipper de ui en hak de knoflook.
- Kook de aardappels in ruim water met een beetje zout net gaar. Giet af en laat afkoelen (niet afspoelen).
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter.
- Fruit ondertussen de ui en knoflook in het eendenvet of olie. Doe de spekblokjes erbij en bak een paar minuten mee. Blus af met de wijn en laat zachtjes inkoken. Schep de crème fraîche erdoor en breng op smaak met wat peper.
- Snijd de aardappels in dikke plakjes of blokjes en schep ze heel voorzichtig om met het ui-spekmengsel. Schep het geheel de ovenschaal.
- Snijd de reblochon overdwars doormidden en de plakken vervolgens in gelijke stukken. Verdeel met de korst naar boven over de schaal.
- Zet de schaal in de oven en bak in 20 tot 30 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.