Tbit / Tbeet – slow cooked rijst met kip uit Irak

Tbit / Tbeet – slow cooked rijst met kip uit Irak

Ik hou van Midden-Oosters eten en door iemand in mijn leven maakte ik kennis met gerechten uit Irak. Speciaal om die persoon te verrassen met eten van thuis, besloot ik iets uit dat land te maken en dat werd dus tbit (of tbeet), een slow cooked gerecht van rijst, kip, ui, tomaat en baharat.

Tbit / Tbeet

Tbit (of tebit, taybeet, t’beet, tbeet) komt dus uit Irak maar dan van de Joodse gemeenschap. Het gerecht wordt dan tijdens de sjabbat gegeten. De sjabbat begint op vrijdagavond met zonsondergang en eindigt ongeveer 25 uur later op zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid. Als voorbereiding van de sjabbat moet alles al klaargezet zijn voor de viering. Omdat er tijdens de sjabbat niet gewerkt mag worden, dus ook niet gekookt, staan alle levensmiddelen geheel bereid al klaar. Zo ontstonden veel gerechten die op vrijdag al werden voorbereid en dan bijvoorbeeld de hele nacht op heel lage temperatuur (100 graden) in de oven gingen zodat het op zaterdagmiddag voor de sjabbat lunch gegeten kon worden. Tbit is dus zo’n gerecht.

Snelle tbit / tbeet maken

Wat ik bij de meeste recepten die ik tegenkwam zag, is dat er vaak een hele kip wordt gebruikt. En dat is natuurlijk ook de beste optie als het gerecht zo lang in de oven moet. Maar als de sjabbat voor jou verder niets betekent, kun je het ook wel versnellen. Zo heb ik kipdijfilet met bot gebruikt maar je kunt ook poten of drumsticks gebruiken. Ook hoef je het dan niet per se zo lang in de oven te zetten, het kan ook gewoon op de kleinste kookpit met een sudderplaatje. Gewoon in de gaten houden wanneer de rijst al het vocht heeft opgenomen en de kip door en door gaar is. Wel regelmatig omscheppen om te voorkomen dat de rijst aanbrandt. Dreigt het tussendoor te droog te worden en zijn rijst en kip nog niet door en door gaar, dan wat extra bouillon toevoegen.

Baharat in de tbit

Baharat is overigens een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Bahārāt (بهارات) is het Arabische woord voor ‘specerijen’ (de meervoudsvorm van bahār, ‘specerij’). Een beetje vergelijkbaar met ras el hanout is er niet echt een eenduidig recept voor. Het bestaat wel uit een aantal vaste specerijen maar de samenstellingen kunnen variëren en soms wordt er nog wat extra toegevoegd. Het is eenvoudig zelf samen te stellen maar in de supermarkt vind je het ook in de Jonnie Boer collectie van Euroma.

Ingrediënten

 • 500 gr kip met bot (zie boven)
 • 200 gr basmatirijst
 • 1 ui
 • 1 tomaat
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el tomatenpuree
 • 2 tl baharat (recept)
 • 350 ml kippenbouillon
 • 2 el olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: ruime braadpan

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Kruid de kip met zout en peper.
 3. Verhit de olie in een ruime braadpan en bak de kip snel rondom bruin. Schep uit de pan op een bord.
 4. Doe de ui in de pan en fruit tot deze glazig ziet. Voeg de tomaat en knoflook toe en bak een minuut mee.
 5. Voeg rijst, tomatenpuree, baharat en bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Doe de kip met eventueel vocht op het bord erbij en laat het geel 7 tot 10 minuten zachtjes koken. Doe het deksel op de pan en zet de tbit 8 uur in de oven. Tussendoor een paar keer checken en omscheppen. Versnellen kan overigens ook, dat heb ik bovenaan uitgelegd.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*