Tempura garnalen

Tempura garnalen

Tempura – in beslag gedoopte en gefrituurde groenten, vlees of vis – kennen wij als iets typisch Japans. Maar wist je dat deze manier van voedselbereiding eigenlijk Portugees is? Het werd in de zestiende eeuw in Nagasaki door de Portugezen geïntroduceerd. De heerlijk knapperige tempura garnalen zijn in ons land denk ik wel het meest bekend. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt er ook geen lastig te verkrijgen ingrediënten voor nodig. Zelfs het beslag hoeft niet tot in de treuren toe gladgeroerd te worden, het mag gewoon klontjes bevatten. Het korte roeren is om de gluten niet te laten binden zodat het beslag niet te dik wordt. IJskoud bruiswater zorgt ervoor dat wat je frituurt krokant en luchtig wordt en minder vet opneemt.

Serveer de garnalen met iets om te dippen, bijvoorbeeld sojasaus (eventueel gemengd met een klein beetje sesamolie) en wasabi of wasabimayo.

Ingrediënten

  • 16 rauwe reuzegarnalen (of meer, je hebt genoeg beslag)
  • 2 eidooiers
  • 250 gr bloem
  • 1 volle tl bakpoeder
  • ½ liter ijskoud bruiswater (liefst even met ijsklontjes in de koelkast zetten)
  • Volle hand panko
  • Minimaal ½ liter zonnebloemolie
  • Snufje zout en peper
  • Materialen: kom, (braad)pan met dikke bodem, kookthermometer, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Pel de garnalen maar laat het staartje zitten. Kerf de rug met een scherp mesje in en verwijder de darmkanalen. Als je de garnalen recht wilt (zoals op de foto) dan moet je de buikkant 3 tot 4 keer schuin inkerven tot bijna aan de rug. Op die manier kun je de garnalen plat en recht drukken. Dit hoeft natuurlijk niet, ze smaken krom net zo lekker 😉
  2. Roer in een kom de eidooiers met bloem, bakpoeder en bruiswater glad. Het beslag mag klontjes hebben, is niet erg. Beslag is ook vrij dun. Breng op smaak met zout en peper. De panko kun je er ook doorheen roeren of je haalt de garnalen door de panko nadat je ze in het beslag hebt gedipt. Kliedert wel!
  3. Verhit  de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden. Heb je geen kookthermometer dan kun je ook testen door wat druppels beslag in de olie te laten druipen. Als ze meteen gaan drijven en kleuren, is de olie heet genoeg.
  4. Haal de garnalen 1 voor 1 door beslag en panko en laat ze in de olie zakken. Doe dit echt naast de pan want het beslag druipt. (Ik gebruik een middenmaat sudderpan waarin ik er 8 tegelijk kan frituren). Frituur een minuut of 4 tot ze een mooi goud kleurtje hebben. Schep tussendoor een paar keer om met een schuimspaan. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*