Teriyaki zalm met sperziebonen uit de oven

Teriyaki zalm met sperziebonen uit de oven

Sperziebonen eet ik echt maar heel weinig want ik vind ze alleen lekker met meer smaakmakers. Dus niet zoals vroeger thuis met een klontje boter en nootmuskaat, ik wil echt meer smaak. Eigenlijk heb ik dat wel met veel groenten, ik ben gewoon geen fan van ouderwets gekookte groenten. Ik eet sperziebonen bijvoorbeeld wel graag op z’n Italiaans of Indisch en ook crispy met panko en Parmezaanse kaas zijn ze echt heerlijk! Omdat ze nu in de reclame waren, besloot ik ze toch maar weer eens in mijn weekmenu op te nemen alleen moest ik er nog iets voor verzinnen. En dat werd uiteindelijk best simpel: uit de oven met een stukje zalm maar dan met een Japanse twist door de bonen en de zalm te dresseren met een teriyaki dressing. Noedels (of rijst zo je wilt) erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!

Hoe gezond zijn sperziebonen?

Sperziebonen behoren tot de peulvruchtenfamilie maar worden gezien als groente. Ze zijn ten opzichte van andere groene groenten misschien geen uitblinkers in de hoeveelheid vitaminen – al bevatten ze uiteraard wel voldoende vitaminen en mineralen – maar weer wel in fytonutriënten in de vorm van carotenoïden en flavonoïden die allemaal een sterke antioxidantwerking hebben. Dit geldt overigens niet voor sperziebonen uit pot of blik want die zijn al te lang voorgekookt. Diepvries is geen probleem want die zijn eigenlijk nog verser dan vers. De bonen worden namelijk binnen enkele uren na de oogst gelijk ingevroren zonder bewerking, terwijl vers er doorgaans een dag of twee over doet voor het in de winkel ligt. Kook je zelf verse bonen heel gaar zoals moeders dat vroeger deed, dan gaat de voedingswaarde uiteraard ook omlaag. Het beste kun je ze even blancheren zodat ze nog frisgroen en knapperig blijven voordat je ze verder verwerkt.

Ingrediënten

 • 4 zalmfilets met huid
 • 400 gr sperziebonen
 • 1 citroen
 • 2 el sojasaus
 • 1 el honing
 • 1 el mirin (zoete rijstwijn)
 • 1 teentje knoflook
 • 300 gr rijstnoedels
 • Zout
 • Materialen: kookpan, bakpapier, bakblik, kommetje

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden zonder luchtcirculatie.
 2. Maak de sperziebonen schoon en blancheer ze enkele minuten met wat zout. Giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken.
 3. Leg een vel bakpapier in een bakblik en leg de zalm op de huid diagonaal in het midden. Verdeel daaromheen de sperziebonen en de in partjes gesneden citroen.
 4. Meng voor de teriyaki dressing de sojasaus, honing, mirin en knoflook uit de pers en schenk de helft over de zalm en bonen. Bak 15 minuten in het midden van de oven.
 5. Kook ondertussen de noedels met wat zout.
 6. Schenk de rest van de teriyaki dressing over de zalm en bak nog 5 minuten.
 7. Serveer de zalm en sperziebonen met de noedels of rijst. De citroenpartjes knijp je over de zalm en bonen uit.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*