Tetrazzini van spaghetti met kalkoen, champignons en tuinerwten

Tetrazzini van spaghetti met kalkoen, champignons en tuinerwten

Ik heb weer een pastagerecht uit de oven! Ik vind dit zo makkelijk want je kunt dit al eerder maken en later in de oven schuiven. Desnoods maak je het al een avond van tevoren als je weet dat je de volgende dag weinig tijd hebt. Ik maak gerechten als deze meestal in de loop van de ochtend en dan kan het rond een uur of zes de oven in zodat ik niet zo heel laat eet. Want als ik laat nog moet koken dan heb ik eerder al lopen snaaien en dan uiteindelijk geen zin meer in warm eten 😉 Deze keer is de pasta ovenschotel een tetrazzini van spaghetti met kalkoen, champignons en tuinerwten in een heerlijk romige saus.

Tetrazzini

Tetrazzini kinkt heel Italiaans maar het komt uit de VS, waar het is vernoemd naar de Italiaanse operaster Luisa Tetrazzini. Het gerecht bestaat uit in blokjes gesneden kalkoen of kip of soms ook vis met champignons, roomsaus, wijn en linguine, spaghetti of een andere soort pasta. Verder wordt het gegarneerd met peterselie, paneermeel of kaas of een combinatie. Vaak wordt het dan nog in de oven gezet voor een goudbruin korstje. Zoals zoveel gerechten is er geen vast recept voor en maakt iedereen het op zijn eigen manier met vaak nog extra ingrediënten.

Voor zover ik heb begrepen is kalkoen wel het meest gebruikt voor tetrazzini dus heb ik dat voor de verandering ook eens gebruikt in plaats van kip. De meeste supermarkten verkopen gewoon kalkoenfilet maar kip is natuurlijk ook prima. Verder heb ik voor mijn versie nog tuinerwten, cheddar, ui, knoflook, oregano en peterselie toegevoegd. Eet je vegetarisch, gebruik dan vega kipstuckjes en vervang de kippenbouillon door groente- of paddenstoelenbouillon.

Ingrediënten

  • 500 gr spaghetti
  • 500 gr kalkoen of kipfilet
  • 400 gr champignons
  • 150 gr tuinerwten (diepvries)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gr geraspte kaas
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 125 ml witte wijn
  • 60 gr bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 ml room
  • 120 gr broodkruim
  • Gehakte peterselie
  • Boter
  • 1 el neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, hapjespan, ovenschaal of bakblik

Aan de slag!

  1. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de champignons in plakjes en de kalkoen of kip in blokjes. Kruid het vlees met zout en peper.
  2. Breng een pan water met ruim zout aan de kook en kook de spaghetti beetgaar. Spoel in een vergiet af met koud water en laat uitlekken.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Verhit wat boter in een hapjespan en bak de kalkoen of kip goudbruin. Schep uit de pan.
  5. Doe weer wat boter in de pan en bak de ui ca. 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg de champignons en wijn toe en laat ca. 5 minuten pruttelen tot de champignons zacht zijn en het meeste van de wijn geabsorbeerd.
  6. Voeg 4 eetlepels (ca. 60 gr) boter toe en laat smelten. Roer de bloem erdoor en bak al roerend ca. 3 minuten mee. Roer nu beetje bij beetje de bouillon erdoor en vervolgens de room. Roer goed zodat er geen klontjes meer zijn. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Schep nu de kalkoen of kip, tuinerwten, geraspte kaas en oregano erdoor en tot slot de spaghetti.
  8. Vet een ovenschaal of bakblik in met olie en schep het spaghettimengsel erin. Verdeel peterselie en broodkruim erover en rasp er nog een ruime hoeveelheid Parmezaan over. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Laat iets afkoelen alvorens te serveren.

Meer met pasta uit de oven:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*