Tex-Mex biefstuk salade met maïs en bonen

Tex-Mex biefstuk salade met maïs en bonen

Biefstuk zet ik niet heel vaak meer op het menu maar zo af en toe heb ik er weer eens trek in. In eerste instantie was ik van plan om taco’s te maken maar uiteindelijk werd het een biefstuk ‘taco’ salade om zo meer groenten toe te voegen, waaronder maïs en bonen, en te eten. Want als salade eet ik er meer van dan het kleine beetje wat anders in twee kleine taco’s gaat. De tortilla’s heb ik overigens zelf gemaakt en als een soort croutons toegevoegd. Vind je het makkelijker om ze gewoon te kopen (neem mini’s), toast ze dan om en om in een droge koekenpan. Als maaltijdsalade is dit goed voor twee personen en als lunchsalade voor vier.

Cuisson van de biefstuk

Hoe eet jij biefstuk het liefst? Ik houd van rood maar rosé mag ook en het liefst gebakken in roomboter. Helemaal doorbakken vind ik echt niet te doen. Dat is mishandeling van een mooi en duur stukje vlees 😉 Maar ieder moet het natuurlijk voor zich weten. Wordt jouw biefstuk nooit zoals je het had gewild, hier nog een geheugensteuntje voor de baktijden!

Afhankelijk van hoe dik de biefstuk is:

  • Bleu/rare/rauw maar net dichtgeschroeid: 1 tot 1,5 minuut per kant
  • Saignant/medium rare/’bloedend’ of rood: 1,5 tot 3 minuten per kant
  • A point/medium/rosé: 2,5 tot 4 minuten per kant
  • Bien cuit/well done/doorbakken: 4 tot 5 minuten per kant

Ingrediënten

  • Ca. 250 gr biefstuk op kamertemperatuur
  • 2 kleine (maïs)tortilla’s
  • Blikje maïs
  • Blikje kidney of zwarte bonen
  • Handje (ca. 150 gr) cherrytomaatjes
  • 2 bosuitjes
  • 2 à 3 stronkjes baby romaine (little gem)
  • Sap van 2 limoenen
  • 1 el Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 50 gr boter of (4 el neutrale olie)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet/zeef, koekenpan, maatbeker, kom

Aan de slag!

  1. Spoel de maïs en bonen in een vergiet of zeef en laat uitlekken. Snijd de tomaatjes in kwarten en de bosuitjes (schuin) in ringetjes. Scheur de sla grof. Wrijf de biefstuk in met de kruidenmix.
  2. Verhit een koekenpan en toast de tortilla’s aan beide kanten tot ze knapperig zijn.
  3. Klop ondertussen in een maatbeker een dressing van de extra vergine olijfolie, limoensap, komijn en oregano en breng op smaak met zout en peper.
  4. Meng alvast de sla, maïs, bonen, tomaatjes en bosuitjes in een kom.
  5. Doe de boter (of neutrale olie) in de koekenpan en bak de biefstuk aan beide kanten in de gewenste cuisson (zie tips bovenaan). Neem uit de pan en laat 5 minuten rusten. Snijd ondertussen de tortilla’s in puntjes.
  6. Meng de tortillapuntjes met de dressing door de salade en verdeel over borden of grote kommen.
  7. Snijd de biefstuk tegen de draad in in plakjes en verdeel over de salade. Maal er eventueel nog wat zout en peper over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*