Tex-Mex gehakt, rijst, bonen en maïs eenpansgerecht

Tex-Mex gehakt, rijst, bonen en maïs eenpansgerecht

Ik had weer zin in iets met rijst maar heb inmiddels een aantal weken achter me waarin ik best regelmatig Aziatische gerechten met rijst maakte en dan ben ik daar ook weer even klaar mee. Eerst dacht ik nog aan risotto, maar ook al zo vaak gedaan in verschillende variaties en nog niet zo lang geleden maakte ik nog paella. Dus werd het nu een Tex-Mex eenpansgerecht met gehakt, rijst, bonen en maïs. Gewoon lekker makkelijk alles in één pan met gesmolten cheddar erop. En daarvoor hoeft het niet in de oven want ik gebruikte gewoon cheddar smeltkaas (één van mijn guilty pleasures) en dat smelt echt prima als je nog even het deksel op de pan doet.

Ik gebruikte in dit Tex-Mex eenpansgerecht overigens ook verse koriander. Ik hou ervan maar kan me wel voorstellen dat niet iedereen het lekker vindt. Laat je hierdoor echter niet afremmen om het gerecht te maken. Je kant het gewoon weglaten en als je toch een beetje groen van een kruid erin wilt, is platte peterselie ook prima.

Tex-Mex of Mexicaans?

Tex-Mex gerechten worden vaak verward met Mexicaans eten maar naast dat er overeenkomsten zijn, zijn er ook verschillen. De naam Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans en zijn gerechten uit de Amerikaanse staat Texas die beïnvloed zijn door het aangrenzende Mexico. Sommige gebruikte ingrediënten komen ook veel voor in de Mexicaanse keuken, maar weer andere die in Mexico niet vaak worden gebruikt, worden vaak toegevoegd. De Tex-Mex-keuken wordt gekenmerkt door het intensieve gebruik van geraspte kaas, vlees (met name rundvlees, varkensvlees en kip), bonen, paprika’s en kruiden. Over het algemeen speelt kaas een veel grotere rol in Tex-Mex gerechten dan in de reguliere Mexicaanse keuken. Bovendien heeft Tex-Mex smaken geïmporteerd uit andere kruidige keukens, zoals het gebruik van komijn, wat door Spaanse immigranten vanuit de Canarische Eilanden meegenomen werd naar Texas. In Mexico komt komijn in veel minder recepten voor. Meer over de Tex-Mex keuken lees je hier.

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt, soort naar wens (ik gebruikte rundergehakt)
  • 250 gr rijst
  • 400 gr blik kidney of zwarte bonen
  • 400 gr blik tomatenblokjes
  • 300 gr blik maïs
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 (roma) tomaten
  • Jalapeños of kleine groene pepertjes uit een potje (kan ook weggelaten)
  • 2 el Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • ½ tl gemalen komijn
  • Sap van 1 limoen
  • Verse koriander
  • 6 plakjes cheddar smeltkaas
  • 250 ml groente- of runderbouillon
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: tortillachips
  • Materialen: vergiet/zeef, grote hapjespan

Aan de slag!

  1. Laat de bonen en maïs uitlekken in een vergiet of zeef. Snipper de ui en knoflook en snijd een hoeveelheid jalapeños of pepertjes naar wens heel fijn.
  2. Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote hapjespan en bak het gehakt rul en bruin samen met de ui, knoflook en pepertjes. Voeg halverwege de kruidenmix en de komijn toe.
  3. Voeg de rijst, bonen, maïs, tomatenblokjes uit blik en bouillon toe en breng indien nodig hoger op smaak met extra kruidenmix of zout en peper. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en verlaag het vuur. Laat 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Tussendoor een paar keer omscheppen. Als er geen vocht meer in de pan is maar de rijst nog niet gaar, dan wat extra bouillon toevoegen.
  4. Hak ondertussen koriander fijn tot je 2 volle eetlepels hebt. Halveer de tomaten en schraap het natte deel eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  5. Zodra de rijst gaar is, limoensap en koriander erdoor mengen. Neem de pan van het vuur en verdeel in stukjes gescheurde cheddar en de verse tomatenblokjes over het Tex-Mex eenpansgerecht. Doe het deksel op de pan tot de kaas gesmolten is door de restwarmte.
  6. Verdeel over kommen of borden, eventueel gegarneerd met extra koriander. Serveer optioneel met tortillachips.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*