Tex-Mex ovenschotel met eieren en gehakt (Keto)

Tex-Mex ovenschotel met eieren en gehakt (Keto)

Nou, weer een recept voor wie graag koolhydraatarm eet. Deze Tex-Mex ovenschotel met eieren en gehakt past zelfs in het Keto dieet omdat dit door het half-om-half gehakt en de kaas relatief vet is. Wil je het iets minder vet, neem dan mager rundergehakt. Wat betreft de kaas kies je gewoon wat jij lekker vindt, als het maar een soort is die goed smelt. Ik heb nu een jonge cheddar gebruikt maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een minder vette 20+ of 30+ jong belegen of belegen.

Tex-Mex ovenschotel

Tex-Mex gerechten worden vaak verward met Mexicaans eten maar naast dat er overeenkomsten zijn, zijn er ook verschillen. De naam Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans en zijn gerechten uit de Amerikaanse staat Texas die beïnvloed zijn door het aangrenzende Mexico. Sommige gebruikte ingrediënten komen ook veel voor in de Mexicaanse keuken, maar weer andere die in Mexico niet vaak worden gebruikt, worden vaak toegevoegd. De Tex-Mex-keuken wordt gekenmerkt door het intensieve gebruik van geraspte kaas, vlees (met name rundvlees, varkensvlees en kip), bonen, paprika’s en kruiden. Over het algemeen speelt kaas een veel grotere rol in Tex-Mex gerechten dan in de reguliere Mexicaanse keuken. Bovendien heeft Tex-Mex smaken geïmporteerd uit andere kruidige keukens, zoals het gebruik van komijn, wat door Spaanse immigranten vanuit de Canarische Eilanden meegenomen werd naar Texas. In Mexico komt komijn in veel minder recepten voor. Meer over de Tex-Mex keuken lees je hier.

Ingrediënten

  • 4 grote eieren
  • 300 gr half-om-half gehakt of rundergehakt
  • 250 gr roomkaas
  • 140 gr (groot blikje) tomatenpuree
  • 200 gr geraspte kaas, soort naar wens
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • ½ bakje koriander
  • 1 bosuitje
  • Boter of olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ovenschaal, 2 kommen, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 170 hete lucht. Vet een ovenschaal in met boter of olie.
  2. Snipper de ui, snijd de tomaten in blokjes (zaden en vocht verwijderen) en hak de koriander grof. Meng dit in een kom door elkaar. Dit mengsel heet pico de gallo.
  3. Klop in een kom de eieren los en meng roomkaas en knoflookpoeder erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Giet de eieren in de ovenschaal en strooi een derde van de kaas erover. Zet de schaal 20 minuten in de oven.
  5. Verhit ondertussen wat boter of olie in een koekenpan en bak het gehakt iets rul. Voeg cayennepeper, chilipoeder, komijn, paprikapoeder en wat zout en peper toe en bak het gehakt verder rul. Schep de tomatenpuree erbij en bak nog even mee.
  6. Neem de schaal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Verdeel het gehakt en de pico de gallo over de eieren en strooi de rest van de kaas erover. Zet de ovenschotel nog 10 minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is.
  7. Snijd ondertussen het bosuitje in dunne ringetjes. Neem de ovenschotel uit de oven, garneer met de bosuitjes en snijd in 4 stukken.

Meer Tex-Mex:

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*